GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Annonssamarbete med Sparbanken Skåne

Funkisridning: Här får alla rida på egna villkor

Att förflytta sig på hästryggen, njuta av dofterna och uppleva friheten i naturen. Det är en oslagbar känsla, särskilt om du inte kan gå själv. Funkisridningen är en viktig del av Kristianstad ridklubbs verksamhet och nu har föreningen fått drygt 100 000 från Sparbanken Skåne till en ny funkishäst.
Publicerad 23 juni 2022
Här rider Wilma med hjälp av Lovis som ledare.
Här rider Wilma med hjälp av Lovis som ledare.

Ridning är en källa till glädje och välmående för alla som rider. I samspelet med hästen är det lätt att stressa av och rensa skallen samtidigt som man tränar på ett tillåtande sätt.

– Det är en fantastisk känsla att rida när man inte kan gå eller förflytta sig själv. Ridning är en perfekt fritidsaktivitet om man har en funktionsvariation, säger ridläraren Anna Löwenborg som till vardags arbetar som idrottslärare på en gymnasieskola i Kristianstad.

”De får ryckas med av det härliga med ridning.”
Anna Löwenborg.

– Många har det lite tuffare i sin vardag på grund av sin funktionsvariation. Här på ridskolan är tillvaron friare. De får ryckas med av det härliga med ridning. Jag ser på dem att de är glada när de kommer hit.

Det är ofta enklare att umgås med djur om man har autism till exempel. Man slipper det sociala samspelet med människor. Hästen dömer ingen. Man får vara precis som man är, menar Anna Löwenborg.

Redan som barn red Mari Larsson men sedan blev det en lång paus och det var först 2018 som hon satte sig i sadeln igen efter att ha hängt med en kompis på en prova-på-dag hos Kristianstad ridklubb.

Mari Larsson tycker ridningen är veckans höjdpunkt.
Mari Larsson tycker ridningen är veckans höjdpunkt.

– Jag trodde inte att det skulle gå för mig att rida längre på grund av min sjukdom. Men här finns det anpassning för mig och jag blev såld direkt, säger Mari som kan gå korta sträckor men förflyttar sig annars med permobil.

Sedan dess är ridningslektionerna veckans höjdpunkt, berättar Mari.

– Hästar är underbara djur. Att få rida är bra både för kropp och själ. Det är den bästa motionsformen. Jag har svårt att sitta rakt men på hästryggen blir det helt annorlunda. Jag glömmer nästan bort att jag inte kan röra mig annars.

Även Wilma Bengtsson, 18 år, älskar att rida. Hon har ridit i ett år.

– Man blir glad när man rider. Man sitter inte bara och tittar på tv! Och sen att det bra att träna balansen, säger Wilma när Hej Kristianstad tittar in på veckans ridlektion.

Anrika Kristianstad Ridklubb är den enda ridskolan i kommunen som drivs av en ideell förening. Det är vackert beläget i Hammarslund på gränsen mellan stad och land. Där finns goda förutsättningar för kravfri ridning i naturen för både vuxna och barn med funktionsvariation.

Lektionerna är upplagda precis som vanliga lektioner med vissa anpassningar. Det är alltid fokus på fasta rutiner och säkerhet för att ryttarna ska känna sig extra trygga.

– De kommer till oss varje vecka för att rida tillsammans på våra ridskolehästar. Hos oss får de hjälp med att borsta, klappa och umgås med våra hästar i stallet och rida. En ridlektion kan se olika ut, vid fint väder kan vi rida ut i skogen i annat fall har vi både ridhus och paddock att rida i, säger Linn Björkman, ridskolechef.

All personal på Kristianstad Ridklubb är utbildad genom Ridsportförbundet, såväl ridläraren Anna Löwenborg som ryttarassistenterna.

– Vi ordnar också ridläger under sommaren och aktiviteter på övriga lov. Vi har tre fulla grupper på söndagar och en grupp på måndagar.

Nyligen beviljades Kristianstad Ridklubb ett bidrag på drygt 100 000 kronor från Sparbanken Skånes ägarstiftelse för att bland annat kunna köpa ny funkishäst.

– Bidraget betyder otroligt mycket för vår ideella förening. Pengarna gör att vi kan fortsätta utveckla funkisverksamheten och anställa ryttarassistenter. Det är riktigt duktiga tjejer från vår ungdomsverksamhet och det känns bra att kunna gem dem en riktig lön, säger Linn Björkman som hoppas kunna hitta ny funkishäst inom några månader.

– Det krävs mycket av hästarna. De ska vara trygga lugna, acceptera obalans på ryggen, höga ljud, stå stilla vid ramp och när elev hissas ner i sadeln. De ska kunna bära en annan typ av utrustning än de annars är vana vid. Hästen ska också kunna bära högre vikt på ryggen.

Wilma och Lovis på två av ridskolans hästar.
Wilma och Lovis på två av ridskolans hästar.

Klubb: Kristianstads Ridklubb bildades 1946 och är en ideell förening. Förutom ridskolans egna hästar och ponnyer finns även ett antal privatuppstallningar.

Medlemmar: Cirka 400 medlemmar

Var: Ligger i Hammarslund, med goda bussförbindelser och cykelvägar.

Verksamhet: Ridskolan bedriver undervisning för såväl nybörjare som tävlingsryttare och har även en väletablerad verksamhet för ryttare med funktionsnedsättning.

Så stöttar Sparbanken Skåne lokala föreningslivet

Sparbanken Skåne ägs av tre Sparbanksstiftelser där Sparbanksstiftelsen 1826 i Kristianstad är en av dem. Tillsammans med stiftelserna kan banken ta samhällsengagemanget ett steg längre än många andra genom att stiftelserna tar hand om vinstutdelning från bankrörelsen och investerar pengarna i samhället. Det handlar om olika anslag, stipendier och projekt som gör nytta lokalt och regionalt inom områden som exempelvis idrott, kultur och näringsliv.

Vad gör ni för att stötta det lokala föreningslivet?

– Vi stödjer det lokala föreningslivet på många olika sätt. När det gäller projektstöd från stiftelserna så utgår dessa främst från två ansökningsperioder om året, 1-31 mars och 1-30 september, där föreningar har möjlighet att ansöka om stöd för olika typer av initiativ inom bland annat barn och ungdom, utbildning, idrott eller kultur. För Sparbanksstiftelsen 1826 handlar det om ansökningar från föreningar i Hässleholm, Kristianstad, Osby och Östra Göinge kommuner, säger Jenny Davidsson, kontorschef på Sparbanken Skåne.

– För att nämna några exempel delar banken, genom stiftelsen, ut stipendier till idrottsledare inom barn- och ungdomsidrotten och har möjliggjort gratis simskola för barn. Det finns också projekt som banken stödjer genom alla tre ägarstiftelser som gör nytta i hela bankens verksamhetsområde i 15 kommuner.

Hur mycket pengar brukar delas ut?

– Det handlar om åtskilliga miljoner kronor som kommer föreningslivet till gagn. Nu i vår är det drygt elva miljoner kronor till närmre 130 projekt som får stöd här i nordöstra Skåne. Den största mottagaren denna period är barn och ungdomsverksamhet inom idrott. Under 2021 handlade det sammantaget genom samtliga tre ägarstiftelser om 80 miljoner kronor som delades ut.

Vilka kan söka hos er och varför?

– Framförallt är det ideella föreningar som kan ansöka om stöd från Sparbanken Skånes ägarstiftelser för att utveckla sin förening eller verksamhet. Genom bidragen kan föreningens initiativ eller aktivitet bli verklighet.

Hur ska man motivera sin ansökan?

– När föreningar ansöker om bidrag är det extra positivt om projektet kan komma till nytta för så många utövare som möjligt och främjar hållbarhet i någon form. Initiativ som har ett tydligt mål och är tidsbegränsade prioriteras, säger Jenny Davidsson.

Varför fick Kristianstad ridklubb pengar i år?

– Kristianstads Ridklubbs ansökan om en ”funkishäst” ser vi som en mycket positiv satsning framför allt eftersom fler kan utöva en idrott oavsett funktionsvariation. Det gör så att fler kommer i rörelse och skapar nya inspirerande upplevelser. Vi hoppas också att detta bidrar till gemenskap, får fler att idrotta och ger många glädjande stunder i ridklubben såklart! avslutar hon.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.