Fynd från klostertid visas upp
För cirka 600 år sedan var han lekbroder på Bäcka-skog slotts kloster. Han var en, för sin tid, lång och ståtlig man som mätte 1.83.
I 40-årsåldern gick han troligtvis en smärtsam död tillmötes och begravdes nära klostrets västlänga, vid nuvarande uteservering.
Nu kan han ses i en monter på Regionmuseets utställning "Arkeologi vid Bäckaskog". Det är ett av tre skelett som har grävts fram under de arkeologiska utgrävningarna vid Bäckaskog under 2006.
Då skulle det läggas värmeledningar vid slottets västra flygel och ett tjugotal gravar hittades. Några av dem fick bli kvar orörda under ledningarna.
- Det har satts stort fokus på Bäckaskog de senaste 50 åren i och med de moderniseringar som har gjorts.
Och varje gång det ska grävas kommer nya pusselbitar fram.
- Vi har aldrig haft en sådan bra bild av klostret som vi har idag, säger arkeologen Jan Kockum.
I utställningen kommer både gamla och nya fynd att visas upp.
Det som kom fram under 60-talets utgrävningar visades aldrig.
- Det som gjordes 1961 får jag avrapportera i dag, 47 år senare. Nu finns det en chans för nyfikna att få se även det. I klostrets västra länga bodde lekbröderna, de som inte var prästvigda eller hade avlagt klosterlöfte. De skötte det manuella arbetet.
Arkeologen och osteologen Helene Wilhelmsson berättar att mannen har arbetsrelaterade skador.
- Han dog någon gång under perioden 1400 och 1550 och han har lidit av flera sjukdomar. Månbenet i handleden har utsatts för någon skada och i det här stadiet var det illa. Han måste ha haft stora smärtor och svårt att bära. Han måste ha haft hjälp med att till exempel klä på sig, säger hon. Helene Wilhelmsson har kunnat hämta mycket information om mannen genom att studera skelettet.
Förslitningsskador i ryggen tyder på hårt hantverksliv. En skev höft vittnar om en olycka i tonåren som bidrog till hälta.
I bäckenet ligger däremot det som sannolikt blev hans för tidiga död: en urinsten, stor som ett ägg.
- Den har orsakat många svåra infektioner och har troligtvis lett till blodförgiftning.
Karolina Alfredsson
044-18 55 69
karolina.alfredsson@kristianstadsbladet.se