Annons

Fyra rattfyllerister fast på ett halvt dygn

Inte mindre än fyra misstänkta rattfulla bilförare avslöjades i nordöstra Skåne på mindre än ett halvt dygn. Två av förarna var så påverkade att brotten stämplades som grova. –Tyvärr hittar vi säkert ett tiotal misstänkta rattfyllerister i veckan bara i vårt polisområde, förklarar vakthavande inre befäl Bo Wendén för Kristianstadsbladet.
Kristianstad • Publicerad 29 mars 2001

Det började vid halv tre-tiden på tisdagseftermiddagen i Degeberga. En medelålders kvinna körde rätt ut från en fastighet och krockade med en bil som kom på gatan. Polis kallades till platsen och noterade att damen inte bara parfymerat sig på vedertaget sätt, hon luktade alkohol också.

Det blev till att blåsa i apparaten och visst var misstankarna befogade, hon hade motsvarande 0,62 promille vilket är klart över nuvarande rattfylleri-gräns på 0,2 promille.

Annons

Strax före klockan åtta på kvällen var det dags igen – den här gången på Torggatan i Tyringe. En 45-årig manlig bilist stoppades och här luktade det ännu mer alkohol.

Jodå, visst handlade det om rattfylleri – och kvalificerad sådan. Mannen hade mer än en promille vilket betyder att brottet skall betraktas som grovt, gränsen går vid just en promille. Inom loppet av en kvarts timme strax före midnatt hittade polispatrullerna i nordöstra Skåne sedan ytterligare två misstänkta rattfyllerister.

En av dem stoppades på Kiabyvägen 20 minuter i tolv. Polismännen såg direkt att det fanns skäl misstänka rattfylleri men den 42-årige mannen vägrade blåsa i alkometern. Med resultat att han fick följa med till polishuset för riktig blodprovstagning.

En kvart senare hittade en annan av polisens patruller en för ordningsmakten välkänd 30-åring i en för honom synnerligen komprometterande situation. Uppenbart påverkad hade han inte lyckats hålla bilen på vägen utan kört i diket på Fridarpsvägen. Och där satt han fast utan möjlighet ta sig upp igen.

Det blev transport till polishuset för kroppsbesiktning och blodprovstagning. Dessutom rapporterades mannen för grov olovlig körning eftersom det här inte var första resan utan giltigt körkort. Vakthavande inre befäl Bo Wendén är inte överraskad över de många rattfyllerifallen.

–Det är visserligen inte så vanligt att vi avslöjar fyra sprit- och/eller drogpåverkade bilister inom loppet av bara tolv timmar, men det är min uppfattning att minst ett tiotal påverkade förare stoppas varje vecka, förklarar han.

Han säger också att det ofta finns en koppling mellan rattfyllerier och olovlig körning även om påfallande många vanliga Svensöner också chansar, överraskande nog.

–När det gäller de notoriska syndarna försöker vi också ta deras bilar i beslag så de inte kan fortsätta sin livsfarliga framfart på vägarna.

Men tyvärr är detta en inte helt lätt väg att gå, reglerna är strikta och det finns kryphål som en del lär sig utnyttja.

ulf.matson

@kristianstadsbladet.se

Av Ulf Matson 044-18 55 60
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons