Gallerian förbereds för bostäder också

När Galleria Boulevards sista del, kvarter C, nu börjat byggas förbereds byggnaden också för lägenheterna på taket. Men frågan om vem som ska bygga är fortfarande obesvarad.
Kristianstad • Publicerad 4 september 2014
Byggandet påbörjat. Kvarter C på Galleria Boulevard, som nu påbörjats, förbereds också för bostäderna ovanpå.
Byggandet påbörjat. Kvarter C på Galleria Boulevard, som nu påbörjats, förbereds också för bostäderna ovanpå.Foto: Foto: Peter Åklundh

Sedan några dagar har schaktet för grundläggningen av kvarter C påbörjats. Hålet i marken visar ungefär hur långt gallerians södra del kommer att sträcka sig in på Hästtorget.

Stina Trimark, arbetschef för Peab i Kristianstad, förklarar att byggnaden förbereds för bostäder ovanpå genom att stommen förstärks.

Ursprungligen var det tänkt att Peab skulle bygga även bostäderna på taket, men också äga och förvalta dem. Men efter att ha undersökt saken och kommit fram till att det inte var ekonomiskt försvarbart, drogs sig företaget ur ägardelen i december 2012. Eftersom gallerians ägare Steen & Ström hittills inte har lyckats hitta någon ny intressent till att äga och förvalta bostäderna, har färdigställandet av hela gallerian försenats. Enligt de senaste uppgifterna kan hela gallerian öppnas tidigast nästa vår.

Men enligt flera uppgifter ska det nu alltså finnas en intressent till bostäderna, och förhandlingarna med Steen & Ström ska i stort sett ska vara klara. Stina Trimark förnekar dock bestämt att det är Peab.

– Vi vill gärna bygga bostäderna, men vad gäller ägandet och förvaltandet så kan jag inte säga något i nuläget, säger hon.

Stina Trimark betonar också att Peab är ett bygg- och fastighetsbolag. Underförstått, företaget äger och förvaltar inte bostäder.

Men enligt uppgift till Kristianstadsbladet är det en av Peab-bröderna, Erik Paulsson, som har visat intresse för bostadsbyggandet på kvarter C och för det punkthus som planeras vid sidan av galleria Boulevard.

Han bekräftar inte uppgiften.

– Det vet jag inget om, säger Erik Paulsson när Kristianstadsbladet når honom på onsdagsförmiddagen.

– Det kan hända att Wihlborgs (ett fastighetsbolag där Erik Paulsson är ordförande) kan bli aktuellt för att etablera sig i Kristianstad längre fram, men det får du fråga vd:n om.

Kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson säger att kommunen deltar i de diskussioner som pågår, men vill inte säga något om vilka parter som Steen & Ström förhandlar med.

– Däremot kan jag säga att vi är beredda att hjälpa till genom att erbjuda den som står för bostäderna på och vid gallerian möjlighet att även vara med och bygga bostäder på den gamla ställverkstomten vid Barbacka.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.