Annons

Gammaldags hantverk till heders i Åhusparken

För 15: e gången gick i helgen den traditionella hantverksmässan Gammeldags av stapeln. Många kom under lördagen till Åhusparken för att titta på folkdans, hantverk och den gamla lantgården. – I dagens samhälle är vi så maskinella, det är viktigt att människor får se hur det gick till förr, säger Göran Nilsson, ordförande i Nordöstra Skånes folkdanskrets.
Kristianstad • Publicerad 20 augusti 2001
Nostalgi. Maskinist Per Jönsson och Åhusbon John Persson minns den gamla goda tiden med råoljemotorer som drev kvarnen.
Nostalgi. Maskinist Per Jönsson och Åhusbon John Persson minns den gamla goda tiden med råoljemotorer som drev kvarnen.Foto: 

Det dunkar och bullrar från den över 70 år gamla motorn som driver mjölkvarnen. Helt vete blir snabbt bakvetemjöl och mjölnaren Håkan Månsson silar det vita pudriga mjölet mellan fingrarna. Så här maldes mjölet på 30- och 40-talet. Maskinisten Per Jönsson måste då och då vaxa motorremmen som driver kvarnen. Han har inte så mycket att göra idag, den gamla råoljemotorn går av sig själv när tändkulan väl blivit röd och maskinen satts igång. Per Jönsson tror att det är viktigt att människor får se hur det gick till förr. – Dagens teknik är en förädling av det här, det är viktigt att se hur det började. Han berättar att många ungdomar står gapande framför motorn, de har aldrig sett något liknande. En som känner igen maskinen väl är dock John Persson från Åhus. För honom är det ett kärt minne att se den gamla råoljemotorn kopplad till mjölkvarnen. – Mina föräldrar hade en sådan här på sin gård i Yngsjö, det är härligt att se en igen! – Gammeldags väcker både nyfikenhet och nostalgi, summerar Per Jönsson som själv kallar sig en nostalgiker. De gamla maskinerna som visas upp kommer från den gård på Österlen som alltid deltar i hantverksmässan. Göran Nilsson från Nordöstra Skånes folkdanskrets beklagar att mässan alltid är på helgen. Han tror att Gammeldags skulle vara ett ypperligt tillfälle för skolklasser att verkligen förstå det gamla lantbruket. Dessutom skulle de få se Skördedansen där folkdanskretsens män och kvinnor dansar för en bättre skörd med liar och räfsor i händerna. Tillsammans med Torsångs Dansare och Tylla Spelmän från Dalarna framför folkdanskretsen den traditionella dansen bland fikande besökare i lantmiljö. Gammeldags klädda kvinnor och män serverar Fattiga riddare i ett hörn, maten är skånsk och tidsenlig. I övrigt är mässan ett myller av gotter, hantverk till salu och utställare. I den gassande solen strosar besökarna för att njuta av atmosfären av den tid som flytt. eva.emmelin @kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons