Annons

Gammeldags med kvalité

Gammeldags – hantverksmässan i Åhusparken – blir allt äldre. Helgen den 18-19 augusti ordnas den för 15:e gången. Årets gästhantverkare svarar för mässans nyhet. Svea Marntell från Perstorp ska visa hur det går till att tova ull.
Kristianstad • Publicerad 8 augusti 2001

140 hantverkare har hittills anmält sig till Gammeldags-hantverksmässa. Arrangörerna räknar med minst lika många besökare som tidigare år, kring 8000. -Hantverkarna kommer från hela landet, även om Sydsverige är flitigast representerat, berättar Per Hall från Nordöstra Skånes Folkdanskrets som tillsammans med Åhusparken arrangerar mässan. Men det är inte vilken hantverkare som helst som får ställa ut. En kommitté åker runt och kollar dem som vill vara med. De man inte hinner med att besöka får skicka in prov på sin hantverksskicklighet. -Vi är också noga med att det inte blir för många av samma slag. En krukmakare per mässa räcker, anser Per Hall. Allt som säljs måste vara egentillverkat av dem som står i stånden. 2001 års gästhantverkare heter Svea Marntell från Sjöbygget, Oderljunga socken i Perstorp och hon ska visa hur man tovar ull. Från Ingeborrarp museum i Örkeljunga kommer Nils-Gustaf Nilson och Kenneth Oskarsson för att visa hur man tillverkar tömmar av ”balaband”. Med en påse grillkol i ”tanken” kan man köra åtta mil. Men då krävs förstås ett gengasaggregat också. En bil driven av gengas kommer att finnas på mässan och vill man se stenhuggare i arbete så går det också bra. -Om man inte slog sig så förbannat så skulle jag också kunna visa hur man gör, avslöjar ordföranden i Parkföreningen, Kenneth Björkman, och letar efter sina gamla ärr på händerna. Jodå, här har det huggits i sten och lagts kanter, och utbildad stenhuggare är jag, även om det var längesedan. En ”levande” bondgård från förr finns på plats och där kommer Folkdanslaget att dansa en skördedans till musik av bygdespelmän. -Diskot har försvunnit men det riktigt gamla består, konstaterar Kenneth Björkman som tycker det är angeläget att Åhusparken medverkar till att gammal hantverkstradition förs vidare. Han kan också glädja sig åt att Gammeldags ger ett välkommet klirr i parkens kassa. nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Ann Charlott Molin 044-289130
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons