Gärdsflickan ska lyfta fram folkmusiken

Människor i vackra folkdräkter reser midsommarstången i Degeberga hembygdspark. I gräset har midsommardagsfirarna slagit sig ner på filtar eller på bärbara stolar. På scenen spelar den nykrönta Gärdsflickan polska på fiol.
Kristianstad • Publicerad 25 juni 2001
Kan hantera fiolen.Mona Rosell spelar för sin gamla hemmapublik i Degeberga på midsommardagen.
Kan hantera fiolen.Mona Rosell spelar för sin gamla hemmapublik i Degeberga på midsommardagen.Foto: 

Årets Gärdsflicka är den 18:e i ordningen. Hon heter Ida Sandberg, fyller snart 16 år och kommer från Everöd.

– Det känns bra att bli Gärdsflicka. Jag hoppas kunna representera kulturen och lyfta fram folkmusiken som ju är en del av vår historia, säger Ida Sandberg.

Vid det traditionsenliga midsommardagsfirandet i Degeberga får hon motta blommor av Gärds härads hembygdsförening samt spela fiol för besökarna som har slagit sig ner på slänten mot scenen.

Musiken är en viktig del av Ida Sandbergs liv och hon har spelat fiol sedan hon gick i andra klass. Till hösten hoppas hon komma in på en gymnasieutbildning i Perstorp, med inriktning mot processkemi.

– Nog är väl det en duktig tjej, säger en imponerad Maj-Lis Persson till publiken.

Bygden har fler duktiga tjejer. Mona Rosell har återvänt till sina gamla hemtrakter för att uppträda tillsammans med sin musikaliska familj, samt gitarristen Mats Berg.

Deras repertoar är blandat klassisk och de inleder med Sommar, sommar, sommar. Mona Rosell är lite showig och talar till publiken genom mikrofonen på sin fiol.

– För stranden, för hängmattan, i bilen..., säger hon innan gruppen börjar spela.

Ett elegant par, Siv och Ingvar Nilsson, strosar omkring på området och väcker uppmärksamhet. De är klädda enligt 1850-talets mode.

– De symboliserar tiden när skulptören Ivar Jonssons föräldrar levde här, förklarar Maj-Lis Persson som är ordförande i Gärds härads hembygdsförening.

Solen skiner över Degeberga och gör att den där riktiga, efterlängtade midsommarkänslan infinner sig.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Eva Holmestig 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.