Gärdskan viktig samlingspunkt

ÅHUS. Gärdskans Dagcentral ligger centralt i Åhus. Lokalen är också en central punkt för många människor på orten. – Jag trivs mycket bra här! säger Arne Rishöj. – Det är bättre än att sitta ensam hemma, för det blir lätt deppigt.
Kristianstad • Publicerad 20 november 2001

Gärdskan är till för alla som har någon form av pension, ung som gammal.

Dagcentralen drivs av omsorgen i Åhus med arbetsterapibiträde Greta Wahlström som ansvarig.

– Jag har varit med från starten för 20 år sedan, säger hon och välkomnar de förbättringar som ombyggnaden av det så kallade centrumhuset innebär för Gärdskan.

De nuvarande lokalerna ska behållas, men kompletteras med ett vilrum samt en handikapptoalett. Dagcentralen har öppet varje vardag och erbjuder såväl förmiddags- och eftermiddagskaffe som en mål lagad mat till lunch för den som så önskar. De dagliga aktiviteterna är också välkomna avbrott i vardagen för många besökare.

– Den sociala gemenskapen är näst intill livsavgörande, konstaterar Greta Wahlström, som samtidigt är glad över de frivilliga insatser som olika föreningar och organisationer bidrar med på dagcentralen.

Sällskapsspel, tidningsläsning, bakning, keramik, snickeri och sömnad är bara några exempel på verksamheterna. En och annan föreläsning serveras och den som vill kan pausa med gymnastik. Såväl hjärna som hjärta stimuleras med andra ord.

Olga Nilsson tillhör de regelbundna besökarna tre gånger i veckan. Den här dagen stickar hon på en halsduk, men visar gärna också sitt broderi.

– Jag tycker om handarbete..

Även gemenskapen runt kaffeborden faller henne i smaken.

karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se

Av Karin Hallengren 044-28 91 30
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.