Annons

Gastronomisk högskola kan hamna i Tomelilla

I dag presenterar Tomelilla kommun sitt förslag på var den gastronomiska högskoleutbildning ska placeras för Högskolan Kristianstad. Med i delegationen finns också författare Hans Alfredsson.
Kristianstad • Publicerad 31 augusti 2001

– Han är med inte bara som marknadsförare för vårt koncept. Han har också deltagit aktivt i arbetet med att ta fram förslaget, säger Per Ingvar de la Motte, som leder arbetsgruppen. Vi har haft stor nytta av hans kunskaper och tankar. Den sjunde juni gick ett brev från Högskolan Kristianstad till de tre kommuner som visat intresse att husera högskolans gastronomisk högskoleutbildning. I brevet till Kristianstads, Hässleholms och Tomelillas kommun angav högskolans rektor och prorektor att de ”emotser ert svar före augusti månads utgång”. I dag, den sista augusti, träffar Tomelillas kommun högskolans ledning. – De andra kommunerna lämnar så vitt vi förstår inte något förslag inom utsatt tid, säger Per Ingvar de la Motte. Detta tolkar han som ett ljumt intresse från de båda större kommunerna norröver. – Kanske förväntar sig Kristianstads kommun att högskolan automatiskt ska lägga utbildningen där. Per Ingvar de la Motte ser i stället en lokalisering till Österlen som naturlig, med tanke på att det där finns en stor mängd näringsverksamhet kring mat. Området är dessutom välkänt för sin matkultur. – Titta bara i Vägarnas bästa. De flesta restauranger ligger norr om Helsingborg, i Malmö och Lund eller på Österlen. Den precisa lokalisering vill Per Ingvar de la Motte inte avslöja före mötet med högskolans ledning. – Vi har valt en plats som man kanske inte tror att vi skulle välja. Studenterna kan lätt få tag på ett billigt boende med billiga kommunikationer och god tillgång på fritidsanläggningar. – Vårt dilemma är att vi är en liten, fattig kommun. Hässleholm får statliga pengar för regementsnedläggningen och Kristianstad är en betydligt större kommun. Därför har vi satsat på innehållet i stället, säger Per Ingvar de la Motte, som hoppas på ekonomiskt stöd från Region Skåne. – Regionens hållning är positiv, säger han. asa.pearce @kristianstadsbladet.se

Av Åsa Pearce 044-185580
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons