Gesäller gav prov på sina färdigheter

Borden dignade under alla läckra bakverk när avgångseleverna på Österänggymnasiets konditorlinje på lördagen presenterade sina gesällprov. Domarna medgav att de hade svårt att utse en vinnare.
Kristianstad • Publicerad 21 maj 2005
Henrik Olssons specialarbete, ett bakverk i form av ett huvud, ett av de moment som ingår i provet.
Henrik Olssons specialarbete, ett bakverk i form av ett huvud, ett av de moment som ingår i provet.Foto: 
Årets gesäll blev Henrik Olsson, 20 år, från Småland.
Årets gesäll blev Henrik Olsson, 20 år, från Småland.Foto: 
Konditorgesäller visade upp sina slutprov på lördagen. Alla godkändes. BILDER: PETER ÅKLUNDH
Konditorgesäller visade upp sina slutprov på lördagen. Alla godkändes. BILDER: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Vid 14-tiden på lördagen radade de tretton nervösa gesällerna upp sig på scenen i skolans aula.

Framför sig hade de förväntansfulla anhöriga och bredvid sig domarna och konditormästarna Hasse Schiller från Helsingborg och Peter Mauer från Malmö. Samtliga gesäller hade klarat teoriprovet, så nu var frågan om de även hade klarat det praktiska provet som består av tio sorters olika bakverk. Och vem skulle bli Årets gesäll?

– Som gammal yrkesman är det väldigt roligt att se så många fina arbeten, inledde Hasse Schiller.

Sedan tillkännagav han att alla hade klarat sig, vilket gjorde att den värsta nervositeten släppte. Med en kort konstpaus avslöjade han därpå att Årets gesäll heter… Henrik Olsson, bord nummer tolv, varpå applåder och gratulationer tog vid.

– Det känns väldigt bra, det trodde jag faktiskt inte, sa han.

Utnämningen är en fjäder för honom att hitta att ta med sig till det nya jobbet på Konditori Hollandia i Malmö efter fyra års utbildning. Förutom diplom får han dessutom välja en valfri bageri- och konditorikurs vid Restaurangakademin i Stockholm. Sitt föräldrahem har han i småländska Slätthög.

– Jag har alltid velat jobba med livsmedel, först som charkuterist, men efter praktik valde jag det här, berättade han.

Enligt Åke Duvander, en av lärarna på utbildningen, är den enda av två i sitt slag i hela landet, varför eleverna i år har varit från både när och fjärran. Och nästa år får den högskolestatus som kvalificerad yrkesutbildning (ky).

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.