Getingplåga i trakten

Det som oftast kallas för Sveriges farligaste djur plågar sedan tre veckor tillbaka Kristianstadstrakten. "Det är väldigt, väldigt mycket getingar nu", säger Mikael Elofsson, platschef på Anticimex i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 25 juli 2008
Värnamofamiljen Lann märker inga getingar på stranden. Vissa har satt upp muggar för att slippa getingarna.
Värnamofamiljen Lann märker inga getingar på stranden. Vissa har satt upp muggar för att slippa getingarna.Foto: 

Sommaren och värmen är här och alltfler måltider äts utomhus. Tyvärr har det nog ofta inneburit objudna och ovälkomna gulsvartrandiga gäster som vill ta för sig av maten, läsken och glassen. Kanske har det också blivit ett stick med värk och sveda som följd och i bästa fall har sticket inte tagit i munnen eller halsen.

Getingarna är här och med besked. Anticimex distriktskontor i Kristianstad får hur många samtal som helst om getingar från privatpersoner och företag.

- Vi gör inte mycket annat för tillfället. Dels är det kö i telefonen hela tiden. I runda tal har vi fem sex arbetsdagars väntetid för att få getingbon sanerade. Det har pågått i cirka tre veckor och mattas inte av ett dugg, säger Mikael Elofsson.

- För tillfället har vi någonstans mellan 150 och 200 bokade adresser varje dag. Sedan kan det vara allt från ett getingbo till fyra fem på en adress. Han säger att getingplågan just nu är att jämföra med den beryktade getingsommaren 2006 och betydligt mer än en normal sommar.

- I fjol hade vi inte mer än 30 till 40 procent av vad vi har att göra nu.

Det rör ingen plats mer än någon annan, utan alla i Kristianstad med omnejd tycks vara drabbade.

- Det ser ungefär likadant ut i hela upptagningsområdet från Kivik upp till Smålandsgränsen och bort till Västra Torup.

Värmeböljan som kom i veckan gör inte läget bättre.

- Vädret nu är väldigt gynnsamt för getingarna. Det blir kanske inte fler bon, men det blir fler getingar i bona.

Anticimex tar inte bort getingbona utan sanerar dem meden kemisk lösning.

- Det tar två tre dagar innan samhället har dött ut. Är det så att boet inte är synligt och finns under en träpanel, använder vi ofta vanligt myrpuder och blåser in det där getingarna kryper ut och in. På Anticimex hemsida anges det som att hela Skåne har getingproblem, men Mikael Elofsson tror att Kristianstadstrakten är värst drabbad.

- Jag vet att Malmö och Helsingsborgskontoret också har mycket, men inte riktigt så mycket som runt Kristianstad för tillfället.

På akuten på CSK har man fått in en del fall med getingstick i sommar, men inte fler än vanligt.

- Det är några som det brukar varje år, men inte extremt mycket. De som kommer hit är de med allergiska reaktioner, sen är alltid några lindriga och andra mer oroväckande, säger Anna-Karin Nalerius, koordinator på akuten.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.