Annons

Gick med i facket – blev uppsagd

EVERÖD. En tid efter att Tommy gått med i fackföreningen Metall blev han uppsagd på grund av arbetsbrist. –Tommy fick sparken för att han gick med i facket och att vi ville teckna kollektivavtal, säger Anders Throbäck, ombudsman på Metall i Skåne. –Inte alls. Vi har arbetsbrist. Dessutom har mannen fått flera varningar tidigare, säger verkstadsägaren som sa upp Tommy.
Kristianstad • Publicerad 31 mars 2001

Historien, där ord står mot ord, betecknas av Metalls Anders Throbäck som ett resultat av den lagstiftning som började gälla i år, där arbetsgivare med få anställda har rätt att undanta ett par anställda från turordningsreglernas ”sist in, först ut”.

Tommy har jobbat för Bilservice i Everöd sedan 1998.

Annons

–Men samma dag som ägaren fick klart för sig att jag gått med i facket, i mitten av januari, då blev jag inkallad på hans kontor och fick lämna ifrån mig nycklarna till verkstaden. Han sa också att jag hade en månad på mig att se mig om efter annat jobb, säger Tommy till Kristianstadsbladet. Eftersom han är rädd för hur han ska uppfattas av framtida arbetsgivare vill han inte framträda med hela namnet eller synas på bild i tidningen.

Tommy uppger att han gick med i facket, framför allt för att få högre lön.

–Jag hade 65 kronor i timmen, det motsvarar dryga 10000 i månaden. Före skatt.

Enligt Tommy jobbade han med att reparerar bilar och viss lackering.

–Jag har över tre års utbildning, två år som bilmekaniker och en ettårig som bilskadereparatör.

Det var i början av januari han gick med i fackföreningen Metall. För omkring en månad sedan slutade han sitt arbete.

Anders Throbäck, ombudsman på Metall, är inblandad i fallet med Tommy.

–Det är hemskt att det ska få gå till på det här viset. Ägaren ville inte teckna kollektivavtal med oss. Istället avskedar han Tommy på grund av arbetsbrist, och behåller en kille som är anställd långt senare och inte fackmedlem. Det är bara tack vare den nya lagen han kan göra på det viset. Ägaren till Bilservice i Everöd AB, Salvatore Giuffrida, förstår inte alls kritiken. Han hävdar att de andra far med osanning i ärendet.

–Det är rätt att han blev uppsagd på grund av arbetsbrist. Vi har inte tillräckligt med jobb för att ha full täckning här. Men Tommy hade blivit uppsagd ändå, också även utan den nya lagen och oavsett om han är med i Metall eller inte.

–Jag har nämligen varnat honom flera gånger, även skriftligt. Tommy har inte skött sitt jobb. –En dag i januari sa jag till honom att det är lika bra han ser sig om efter annat jobb, eftersom det inte fungerar här. Men då visste jag inte han var med i facket – det fick jag först reda på när Metall kom hit och ville teckna kollektivavtal.

Annons

Den låga lönenivån förklaras med att Tommy inte var färdigutbildad när han kom till verkstaden.

–Han kunde inte mycket, jag har lärt honom en hel del. Jag säger till min personal att jag kan ge er den och den lönen, men jag kan inte ge er mer. Det har de accepterat.

Den kvarvarande har dock högre lön än vad Tommy hade.

–Det är för att han är bättre, duktigare. Om jag skulle följa fackets linje, och behålla en som inte ger mig resultat, då måste jag till sist göra mig av med alla, säger Salvatore Giuffrida.

Han säger sig heller inte förstå fackets agerande i frågan.

–När vi förhandlade om uppsägningen, när de äntligen kom hit efter påstötningar, då sa Throbäck inget om detta, utan accepterade situationen. Det verkar precis som om de går ut med detta nu för att sätta dit mig.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons