GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Giftigt ogräsmedel har runnit ut i bäck

Cirka tusen liter av ett utspätt giftigt ogräsbekämpningsmedel har läckt ut i Olseröd och har runnit ut i en bäck. Ett antal fiskar har påträffats döda.
Olseröd • Publicerad 5 oktober 2020
Försöken med att pumpa upp bäckens förorenade vatten fungerade inte.
Försöken med att pumpa upp bäckens förorenade vatten fungerade inte.Foto: Åsa Carlsson

Klockan 14.30 på måndagen larmades räddningstjänsten om ett utsläpp på en gård strax väster om Olseröd.

– Det är tusen liter av en kemikalie i utspädd form som jordbruket använder som ogräsmedel som har läckt ut, säger räddningstjänstens inre befäl, Jimmy Ask.

– Det har dels runnit ut på en väg och dels i ett vattendrag, säger han.

Räddningstjänsten och personal från miljö- och hälsoskydd var på plats för att hitta ett snabbt och effektivt sätt att sanera utsläppet vid Olseröd.
Räddningstjänsten och personal från miljö- och hälsoskydd var på plats för att hitta ett snabbt och effektivt sätt att sanera utsläppet vid Olseröd.Foto: Åsa Carlsson

Räddningstjänsten har sedan dess varit på platsen och arbetade fram till 18-tiden med att begränsa utsläppet.

– Vi försöker begränsa spridningen genom att dämma upp en bäck, innan vattnet rinner vidare till de större vattendragen och havet, säger Jimmy Ask.

Enligt räddningstjänsten ska ett antal fiskar ha påträffats döda i bäcken.

Kommunens miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning har kopplats in i ärendet.

– Parallellt med räddningstjänstens insats har vi försökt bedöma riskerna för boende och natur runt om och hur det möjligen har spridits. Vi tror att den fördämning räddningstjänsten gjort håller tätt under natten så att det inte sprider sig nedströms, säger Cecilia Hammarberg, avdelningschef på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Kommunekolog Ulrika Hedlund, i mitten, var en av dem som var på plats vid utsläppet i Olseröd.
Kommunekolog Ulrika Hedlund, i mitten, var en av dem som var på plats vid utsläppet i Olseröd.Foto: Åsa Carlsson

För säkerhets skull har kommunen satt ut en vattentank till boende med egen brunn i närområdet.

– Det är liten risk att det skulle nå eller påverka dricksvattnet, men för säkerhets skull gör vi så. Vi håller på att avsluta vår insats ikväll, men återupptar den i morgon, meddelade Cecilia Hammarberg strax innan 20 på kvällen.

Redan under måndagskvällen ska lantbrukaren och hans försäkringsbolag sanera vid utsläppsplatsen och schakta bort de massor som blivit förorenade. Under tisdagen kommer man att ta prover och pumpa upp det vatten som är förorenat.

Cecilia Hammarberg bekräftar att fiskar har påträffats döda i bäcken.

– Ja, man har sett en del döda fiskar i bäcken.

Hur allvarligt är utsläppet?

– Det är ju ett giftigt bekämpningsmedel, men hur allvarligt det är beror på hur långt det har spridits. Det var dessutom utspätt i den mängd det skulle för att spridas på åkrarna, det hade varit värre om det varit koncentrerat. Det är ett lågt flöde i bäcken vilket ökar förhoppningen att stoppa utsläppet innan det når för långt. Vi har inga indikationer på att det ska ha spridit sig till grundvattnet men vi ska titta på det.

– Tills vi vet något annat så rekommenderas att vattnet i bäcken inte används av människor eller djur. Rekommendationen gäller även grävda brunnar i bäckens närmaste omgivning. Information kommer löpande att läggas ut på kommunens hemsida.

Initialt försökte räddningstjänsten stoppa flödet genom att släppa ner en halmbal i den lilla bäcken.
Initialt försökte räddningstjänsten stoppa flödet genom att släppa ner en halmbal i den lilla bäcken.Foto: Åsa Carlsson

Vart leder bäcken?

– Det är en ganska liten bäck som löper vidare ut mot Friseboda.

Enligt kommunen ska enskilda, grävda brunnar i området inte användas i nuläget medan det kommunala dricksvattnet inte påverkas av händelsen och går bra att dricka.

Räddningstjänsten var på plats för att sanera utsläppet.
Räddningstjänsten var på plats för att sanera utsläppet.Foto: Åsa Carlsson

Vattnet i bäckar och åar i närheten ska i nuläget inte användas av betesdjur.

En dricksvattentank placerades ut under kvällen vid Järnbäckavägen 1.

Mer information finns på kommunens hemsida.

https://www.kristianstad.se/sv/omsorg-och-hjalp/akut-hjalp/storningar-och-avbrott/utslapp-av-bekampningsmedel-olserod/

Marcus HaraldssonSkicka e-post
Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.