GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gita Hedin: Att inte ha mobilen i sovrummet hade underlättat för många

Svenskarna sover i genomsnitt en timme mindre per dygn än för 100 år sedan. Samtidigt är både vuxna, barn och unga mer stillasittande än någonsin. En direkt ohälsosam kombination som behöver brytas. Kanske kan höstlovet bli en nystart?
Kristianstad • Publicerad 27 oktober 2019 • Uppdaterad 4 november 2019
Gita Hedin forskar på ungdomars sömnvanor i relation till hur de använder sociala medier och hur mycket de rör sig.
Gita Hedin forskar på ungdomars sömnvanor i relation till hur de använder sociala medier och hur mycket de rör sig.
Foto: Hanna Franzén

Fyraåringar i Sverige sitter still nästan hälften av sin vakna tid. Och var åttonde 13-åring rör sig inte tillräckligt mycket. Det vill folkhälsopedagogen Gita Hedin ändra på. Därför undersöker hon och en grupp andra forskare vid Högskolan Kristianstad ungdomars sömn satt i relation till medievanor, stillasittande och fysisk aktivitet.

Hur ser barn och ungdomars sömnvanor ut i dag?

– Den rekommenderade sömntiden för ungdomar är kring nio timmar. Det vi sett i våra studier av 16-åringar i Skåne som går första året på gymnasiet är att sömnlängden varierar mycket, det finns ungdomar som sover 4,5 timme och de som sover mer än 9 timmar. Klart står att de sover en timme mindre per natt än för 100 år sen. Det är en stor förändring på ganska kort tid.

Och en del av ungdomarna i studien har dina kollegor följt i 10 års tid?

– Ja, precis, från att de gick i förskoleklass till att de nu går på gymnasiet. Det handlar om att undersöka om de sover kortare nu och vad det kan bero på.

Vad säger ungdomarna själva om det?

– De säger att de ofta går och lägger sig i tid, men sen fastnar med sin smartphone och ligger och flippar med den till sent på natten. De är tillgängliga dygnet runt och känner också att de behöver vara det för att inte missa något. Då blir de trötta, får koncentrationssvårigheter, klarar det sämre i skolan och känner sig mer ledsna. De uppger själva att de är trötta.

Gita Hedin och de andra forskarna har märkt att många ungdomar skulle önska sig tydligare regler om skärmtid från de vuxna. Det skulle kunna få dem att sova bättre.
Gita Hedin och de andra forskarna har märkt att många ungdomar skulle önska sig tydligare regler om skärmtid från de vuxna. Det skulle kunna få dem att sova bättre.
Foto: Hanna Franzén

Vad skulle kunna förändra det?

– Många av ungdomarna säger att de hade önskat mer regler från de vuxna, för då hade de inte själva behövt ta beslutet att till exempel att lägga ifrån sig mobilen innan läggtid. Att inte ha den i sovrummet hade underlättat för många. Vi ser också att de unga önskar mer tid och engagemang från de vuxna, att hitta på andra aktiviteter. Det vet man ju själv, har man inget att göra är det lätt att ta upp smartphonen.

Varför är det så svårt att lägga undan den?

– Vi känner oss snabbt beroende av den, man jobbar och har kompisar där. Det är mycket som är väldigt bra med det, men man behöver hitta en bra balans och göra ett medvetet val. Unga har ofta en känsla av att de kan missa något.

Vad är man rädd att missa?

– Allt från att kompisarna behöver hjälp eller att något skulle hända i familj eller släkt. Men även uppdateringar om vad kompisar gör.

På vilket sätt kan höstlovet bli en nystart?

– Det kan ge mer tid till rörelse, vila och social gemenskap. Kommunen har jättemycket bra kostnadsfria aktiviteter, pyssel, lekar och idrottsaktiviteter. Det behöver ju inte vara så avancerat, man kan bara att gå ut och göra något tillsammans.

Hur viktigt är dagsljuset för nattsömnen?

– När vi utsätter oss för dagsljus reglerar kroppen vår dygnsrytm och då sover vi bättre på natten. Därför är det bra att gå ut på förmiddagen och vid lunchtid.

Fakta

Gita Hedin

Bor: Norra Åsum.

Uppvuxen i: Nybro, Småland.

Ålder: 41.

Familj: Maken Håkan och döttrarna Nova, 11 år, och Tilde, 8 år.

Aktuell: Forskar på ungdomars sömn, medievanor, stillasittande och fysisk aktivitet. Är en av forskarna i ”Forskningsplattformen för hälsa i samverkan” vid Högskolan Kristianstad. Gita Hedin är också en del av ”Generation Pep”, ett initiativ för att bekämpa stillasittandet och öka rörelsen bland barn och unga.

Fritid: ”Jag tycker om att röra på mig tillsammans med mina barn. Jag och ena dottern håller på med hästar, min andra dotter spelar tennis och fotboll. För egen del går jag på Friskis & Svettis.”

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.