Glas i glass var sockerkristaller
ÅHUS. Gästerna hade just kommit till glassen när det hände. En av Inga Lindbergs gäster får en nöt i munnen, nej en glasbit. Strax efteråt hittar värdinnan själv en vass glasbit i sin portion. Middagsätarnas glass åker bums ner i plastförpackningen varifrån den kom och Inga Lindberg går till affären och berättar vad som hänt. Affären lämnar pengarna tillbaka och anmäler till Åhusglass, som levererat glassen, vad kunden råkat ut för. Det var den 23 augusti. Sedan dess väntar Inga Lindberg på ett besked från Åhusglass om varför det fanns glas i glassen. – Högsäsong och semestrar gör att vi inte hunnit besvara alla klagomål. Men hade kunden ringt direkt till oss hade hon fått besked om att det inte är glas som hamnat i romrussin-glassen utan sockerkristaller, säger Elisabeth Andersson på Åhusglass som svarar på kundfrågor. Produktionschefen Klas Tuvesson, som några gånger tidigare hört samma klagomål, ger en förklaring. – Visst kan man tycka att det ser ut som glas men det är sockerkristaller som ibland finns i romrussin-glassen. Hade det varit en annan glassort hade jag blivit orolig, men nu vet vi vad det är. Russinen som ingår i glassen får först ligga i en sockerlösning. När de sedan hamnar i fyllningsmaskinen kan en del av sockerlagen följa med och det är den som sedan bildar glasliknande kristaller. Om man slickar försiktigt på ”glasbiten” så känner man att den smakar sött, säger Klas Tuvesson. – Vi köper numera romrussin från en annan leverantör, vilket innebär att vi undviker sockerlag i glassen och därmed de glashårda kristallerna, tillägger Klas Tuvesson. Ann Charlott Molin