Annons

Glesa led firade emigranter

Om det var vädret eller om det var för att en allt mer borttynande äldre generation håller kontakt med sina emigranter over there, får vara osagt. Men Sverige-Amerikadagen som arrangerades i Önnestad i söndags drog inte lika mycket folk som den brukar.
Kristianstad • Publicerad 20 augusti 2001

Sverige-Amerikadagen som ända sedan starten1988 alltid hålls den tredje söndagen i augusti är en kulturfestdag med tal, musik, dansuppvisning och mycket mera. Under hela söndagen bjöds det i Önnestads Hembygdspark dessutom på hantverksutställning, barnaktiviteter och information från Släktforskarföreningen. Dagen arrangeras av Stiftelsen Sverige-Amerikadagen som utgörs av Logen Christian nr 617 av Vasa Orden av Amerika och Önnestads Hembygdsförening. Varför en sådan dag just i Önnestad, kan man då fråga sig. – Sverige-Amerikadagen hålls till minne av bysonen Hans Mattson som en gång emigrerade till Amerika, berättar Bitte Kjellberg som arbetat med arrangemanget sedan starten. Hans Mattson var född 1832 i Skoglösa, och hans födelsehem står ännu kvar. Sverige-Amerikadagen hålls till minne för hans liv och gärning, men också för att hedra minnet av alla de skåningar som en gång lämnade hembygden för att söka sig ett nytt liv i Amerika säger Bitte Kjellberg. Målsättningen är att på bästa sätt kunna tillvarata vårt svenska kulturarv samt att stärka och upprätthålla banden mellan ättlingar på båda sidor om Atlanten. I hembygdsparken finns en emigrantminnessten rest till Hans Mattssons minne. Stenen som är hämtad från Mattsons ägor har ett mönster som för betraktaren kan symbolisera emigrantens väg över Atlanten visar Bitte Kjellberg. Varje år delas också ”Hans Mattsson plaketten” ut till förtjänt person som bidragit till det kulturella brobyggandet mellan Amerika och Sverige. I år gick plaketten till professor Brian B. Magnusson, Fox Island, USA för sina studier av skandinavisk konst och arkitektur. Av familjeskäl kunde han dock inte personligen närvara vid utdelningen. Sverige-Amerikadagen brukar locka uppåt 500-600 personer, men denna söndag var det bara ett drygt hundratal på plats. Det blir färre och färre besökare för varje år, utbrister någon. Tyvärr är också nästan enbart den äldre generationen representerad på bänkarna i hembygdsparken för att lyssna på välkomsttal av Amerikastiftelsens ordförande Karin Holmqvist och när Mats Cassel håller högtidstal – ”Från Näsum till det stora landet i väst”. Kanske är det vädret, grå himmel, råkallt och regn i luften, kanske är det andra av helgens många kringarrangemang som drar. Men synd är det, för Sverige-Amerika dagen är en del av ett viktig kulturarv som bör bevaras och upprätthållas. – Oftast är det svensk-amerikanska släktingar som är här på besök som tittar hit, säger Bitte Kjellberg. Marianne Walldén har kommit hit från Karlshamn. Hon är själv släkting till Hans Mattsson. – Det är fjärde året jag är här, säger Marianne Walldén. Vi som är närmaste släkt till hedersmannen här idag ser ju dessa dagar som något vi gärna vill besöka. Sedan är det ju alltid trevligt komma hit och träffa människor. Det är lite folkfest, man kan handla lite och lyssna på trevlig musik. nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Louise Lindgreen 044-18 55 00
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons