Annons

Gott om jobb i Kristianstad

– Det finns en positiv utveckling och en positiv anda i den här kommunen i dag. Det vi gör är att vi satsar, bygger infrastruktur, söker samarbetspartner och hela tiden försöker höja servicegraden så att våra företagare vågar, kan och vill satsa i Kristianstad. Nu ser vi att vi är på rätt väg.
Kristianstad • Publicerad 5 september 2003

Det sa kommunalrådet Michael Anefur när han tillsammans med näringslivsdirektör Lars Blixt berättade om den positiva utveckling i kommunen som just nu sker.

Det var särskilt de här åtta punkterna som de gladdes åt.

Annons

Antalet ledigförklarade jobb ökar

Arbetslösheten sjunker

Förvärvsfrekvensen är hög

Nyföretagandet ökar

Krinova är en bra utvecklingsmotor

Högskolan expanderar

Utbildningsnivån är god

Befolkningen ökar

Det är ingen tvekan om, anser de båda, att Kristianstad kommit in en positiv utvecklingsspiral. Många delar av samhället expanderar och utvecklas på ett sätt som går emot lågkonjunkturen. Näringslivsdirektör Lars Blixt målade upp en unik bild av Kristianstad när han förklarade:

– Antalet ledigförklarade jobb ökar i Kristianstad, enligt länsarbetsnämnden Skåne, med 10 procent, medan det sjunker med 10 procent i Skåne och i riket. Arbetslösheten och arbetsmarknadsinsatserna sjunker med 0,2 procent i Kristianstad jämfört med fjolåret. Kristianstads värden (-0,2)är bättre än rikets (+0,2 procent) och Skånes (-0,1 procent). Förvärvsfrekvens, det vill säga andelen av den arbetsföra befolkningen som arbetar, är högst bland Skånes större kommuner. Krinova Science Park ute på Näsby har blivit värdefullt för Kristianstad.

Annons

– Där finns i dag ett 50-tal företag. Sedan finns två utvecklingsplattformar som man tagit beslut om och som man just nu håller på att genomföra. Det ena är HRI, Hewman Resort Investment, ett företag som jobbar med människor, utbildnings- och rehabiliteringsfrågor. Det andra är MTM, Miljö Teknik Matchment, ett företag som jobbar med hur man kan förena miljö och teknik.

Det finns 50 företag utifrån som har anslutit sig till plattformen på Krinova förutom de företag som redan etablerat sig där. Det är unikt i Sverige, säger Lars Blixt.

– Dessutom har Sparbanksstiftelsen gett 3,2 miljoner kronor för att under fem år betala för så kallade tillväxtdoktorander. Det är ett samarbete mellan Krinova och högskolan. Doktoranderna skall forska kring hur vi driver utvecklingen och tillväxten framåt i näringslivet i Kristianstad på bästa sätt, säger näringslivsdirektören.

Högskolan Kristianstad har i dag 12 000 studenter varav 5 000 är heltidsstudenter. Senaste tillskottet är en akademisk utbildning inom mat och dryck.

Noterbart är också att Kristianstad är en av de kommuner som växer. Cirka 500 nya Kristianstadsbor blev det under förra året.

Lars Åström

044-18 56 49

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons