Grannar överklagar skräpfall till länsrätten

Kristianstad • Publicerad 5 augusti 2004

Grannarna till källsorteringsanläggningen i Yngsjö överklagar kommunens beslut att utöka anläggningen.

I brevet till länsstyrelsen skriver de om ökad nersmutsning i området, äcklig soplukt och ovälkomna besök av fiskmåsar. Grannarna menar att anläggningen borde flyttas till parkeringen 150 meter bort. – Vi bedömer inte att olägenheterna endast i ringa omfattning påverkat vår omgivning, skriver de.

Exempelvis lägger badgäster skräp i de kringliggande sommarstugägarnas soptunnor när sorteringskärlen är överfulla. Och om det inte är sorterat i soptunnorna hämtar inte sopentreprenören dem.

– En omöjlig situation för oss då detta innebär att när stugan inte är bebodd riskerar vi att soporna blir stående kvar med de oangelägenheter som detta medför, skriver grannarna. Utöver nerskräpning och osande sopor anser grannarna att bullret ökat i och med att biltrafiken ökat eftersom även de boende i området ska ta sig till anläggningen.

– Efter det att källsorteringsanläggningen byggts finns det inga allmänna soptunnor på stranden eller vid kommunens parkeringsplats. Detta har medfört att vi aldrig på 40 år har sett så mycket skräp överallt.

Länsstyrelsen ska nu fatta beslut i frågan.

Åsa Carlsson

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.