Annons

Grannsamverkan har haft stor framgång i Åhus

Samtidigt som antalet villainbrott ökar är det områden med grannsamverkan som slipper påhälsning av tjuvar. Det konstaterar polisen i Åhus, där grannsamverkan i nuläget omfattar nio områden och med framgångsrikt resultat. –Grannsamverkan försvårar för tjuven och helst skulle jag se att hela Åhus var täckt, säger närpolischef Inge Persson.
Kristianstad • Publicerad 4 mars 2001

Men han är stolt och glad över den utveckling som projekt grannsamverkan har haft i Åhus. Nio områden har alla varsin huvudkontaktman och täcker tillsammans in 1196 hushåll.

–Det finns nog minst lika många hushåll till och helst skulle alla vara med, men samtidigt har det varit en mycket positiv utveckling. Inge Persson var själv med och drog igång den första grannsamverkan i Åhus 1986-1987. Det speciella med Åhus är den blandade bebyggelsen av permanentbostäder och sommarstugor. Genom grannsamverkan drar ägarna nytta av varandra och får mer social kontakt på köpet.

Annons

–Vi sätter ut skyltar om grannsamverkan i området, håller kontakt med kontaktmännen och informerar om aktuella saker, säger polisen. Åhus hade en ökning med ett tiotal villainbrott under förra året, då cirka 25 inbrott i villor gjordes.

–En av orsakerna till ökningen är att inbrotten numera sker också mitt på dagen, säger Inge Persson. Samtidigt konstaterar han att inga villainbrott skett i de nio områdena efter det att grannsamverkan kommit igång.

–När man reser bort är det viktigt att försvåra för tjuven, till exempel genom att det står en bil på tomten, att posten plockas in, att man har tändning och släckning av belysning samt att grannarna ser om huset.

–Att man helt enkelt försöker att göra det så levande som möjligt.

–Och snö är en bra polis! Ingen inbrottstjuv ger sig ut i nyfallen snö.

Närmast i tur att starta upp verksamheten står Vannebergaområdet och Östra Sand, i området mot Vannebergavägen. I Transval-området har grannsamverkan varit igång i snart ett år och omfattar ett 100-tal hushåll.

–Vi har mycket bättre kontakt i området nu, säger Christina Cohen, som är huvudkontaktman.

–Grannsamverkan är positivt på många olika sätt.

karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se

.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons