Grunden läggs för nya rådhuset

Rivningsarbetet är avslutat. Nu är grunden är på väg att läggas. – Vi jobbar oss sakta men säkert uppåt, säger Ingemar Paulsson, byggchef vid rådhusbygget i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 27 januari 2012
”Vi har haft tur med vädret hittills”, konstaterar platschefen Ingemar Paulsson.
”Vi har haft tur med vädret hittills”, konstaterar platschefen Ingemar Paulsson.Foto: 
Bygger från grunden. Grunden läggs till nya rådhuset. Den stora armerade plattan kommer att utgöra grunden för rådhusets centrala trapphus och hissar, och ska så småningom fyllas med 300 kubikmeter betong.
Bygger från grunden. Grunden läggs till nya rådhuset. Den stora armerade plattan kommer att utgöra grunden för rådhusets centrala trapphus och hissar, och ska så småningom fyllas med 300 kubikmeter betong.Foto: Bosse Nilsson
Plattan som ska utgöra huvudtrappa med hissar i rådhuset armeras innan betongen läggs på.
Plattan som ska utgöra huvudtrappa med hissar i rådhuset armeras innan betongen läggs på.Foto: 
Det är stora mängder betong som går åt när grunden på det nya Rådhuset ska gjutas.
Det är stora mängder betong som går åt när grunden på det nya Rådhuset ska gjutas.Foto: 

I november var det klart: Bara skalet av den gamla rådhusbyggnaden stod kvar, resten hade gröpts ut och forslats bort. Och återuppbyggnaden kunde börja.

Än så länge går allt enligt den från början tämligen tajta tidsplanen. Men så har man också haft god hjälp av Kung Bore, som varit på sitt mildaste humör under den gångna vintern.

– Inget snack om saken, vi har haft tur med vädret. Vi har ju sluppit skydda mot kyla, skotta en massa snö och sådant, säger Ingemar Paulsson.

Han ler lite snett.

– Risken finns väl att vi får det nu istället ...

Har den milda vintern rent av gjort att ni ligger före i tidsplaneringen?

– Nej, det är ingen tidsfråga, snarare en kostnadsfråga. Hade det kommit en massa snö och kyla hade det helt enkelt fått vara fler folk ute och tagit hand om skottning och liknande. Tidsplanen ligger som den ligger, det är inga stora marginaler. Det är sex våningar som ska upp till 2014 – vi är fortfarande i grunden och jobbar, påpekar Paulsson.

Tre kranar

Den första stora tornkranen vid rådhusbygget har fått sällskap av en kran till, och snart kommer också den tredje och sista tornkranen på plats. Den blir också den största av dem alla: Den högsta kranen just nu är 50 meter hög, den tredje kranen kommer att vara 15 meter högre, alltså mäta 65 meter.

– De måste vara i olika höjd för att inte krocka med varandra, förklarar Ingemar Paulsson.

Fasaderna har nu helt klätts in för att skyddas mot fukt och kyla. Plastklädseln kommer sitta kvar ända till man kommit ut till de gamla fasaderna med det nya bygget.

Mycket betong

I den delen som renoveras och inte rivs håller man på att ta bort gamla väggar. Några nya fabriksfärdiga väggar har redan kommit på plats.

Men det stora jobbet är alltså att gjuta grunden på det som kommer att bli den nya rådhusbyggnaden.

Just nu gjuts fundamentet där huvudtrappan och de fyra hissarna ska vara. En stor kvadratisk yta armeras, och därefter ska 300 kubikmeter betong hällas på. Ett enormt arbete som måste ske i två steg: Det är så mycket betong att inte hela ytan kan gjutas samtidigt.

Kvällar och nätter täcks hela arbetet över, och värme sätts på för att det inte ska frysa sönder. En stor dieseldriven värmefläkt, som generar 110 kilowatt, har satts upp på bygget.

– Det är rätt mycket. En vanlig värmepump i en villa ger kanske tio till tolv kilowatt, säger Ingemar Paulsson.

Grunden beräknas vara färdiggjuten i mitten eller slutet av mars. Och i samma veva börjar de stora skillnaderna synas: Då ska stommen i stål och betong börja byggas upp.

Inga bakslag hittills?

– Inte mer än vad som är normalt. Det blir alltid en del överraskningar, men här har det varit lugnt.

Just nu jobbar ungefär 25 man med att gjuta grunden. När stommen börjar byggas och arbetet fortskrider kommer antalet arbetande på rådhusbygget att öka rejält. I synnerhet när det börjar bli dags för underleverantörerna att börja med ledningar, el och liknande.

– För tillfället är det förhållandevis lite folk här, säger Paulsson.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.