Gruppledare känner sig illa behandlad

Kristianstad • Publicerad 26 augusti 2004

Attityden i kommunfullmäktigesalen måste bli mindre nedlåtande när medborgare nu tillåts lägga sina egna förslag. Det menar vänsterpartiets grupp-ledare Britt-Marie Pettersson, som själv ofta känner sig dåligt behandlad i talarstolen.

– Jag kanske inte alltid beter mig som en politiker ska göra, utan är spontan och säger vad jag tänker. Då hugger man gärna på mig, säger hon.

Det är en attityd hon tror kan skrämma kommuninvånare från att lägga fram egna idéer för politikerna, vilket ju har blivit möjligt i form av medborgarförslag.

– Jag brukar bara ruska av mig, och försöker att själv inte hoppa på folk, men är man osäker som person kan man skrämmas till tystnad, säger Pettersson.

Hon menar att attityden i fullmäktige kan skrämma osäkra ledamöter från att yttra sig, och dessutom ge åhörare ett dåligt intryck av demokratin i Kristianstad.

Den kommuninvånare som lagt ett medborgarförslag kan följa debatten i fullmäktige på plats eller över radio. Däremot har man inte, som de 71 folkvalda ledamöterna i fullmäktige, rätt att gå upp i talarstolen. Förslagsläggaren ska ha yttrat sig om sitt förslag, och om kommunstyrelsens ställningstagande till det, i förväg och skriftligen.

Britt-Marie Pettersson menar att det är hemskt om den som ger sig in i politiken genom att lägga ett förslag skräms bort bara av att lyssna på debatten.

– Stämningen i kommunfullmäktige ska vara sådan att vem som helst vågar säga vad han eller hon tycker. Alla vi invånare ska kunna väljas in i fullmäktige och då ska man kunna gå upp och ställa sig och prata och bli bemött på ett bra sätt. Men den tryggheten finns inte, inte om jag utgår från hur jag själv blir behandlad, säger hon.

Även Britt-Marie Pettersson anser att det politiska klimatet förändrats denna mandatperiod.

– Men då ser ju den politiska kartan annorlunda ut också. Vi vänsterpartister är ju till exempel mer utsatta nu, eftersom vi inte går i någons ledband, säger hon och hänvisar till att hennes parti till skillnad från förra året inte ingår i någon koalition.

Eva Emmelin

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.