GS-facket: Varslet på Bong inte oväntat

Neddragningarna på Bong var väntade men inte roliga, kommenterar Björn Andersson, klubbordförande för GS-facket.
Kristianstad • Publicerad 25 februari 2013
Bongs kontor i Kristianstad.
Bongs kontor i Kristianstad.Foto: 

Förra veckans besked om att Bong ska minska bemanningen kom inte som någon större överraskning för de berörda facken.

Björn Andersson är ordförande för den största klubben på Bongs i Kristianstad, GS-facket för skogs- trä- och grafisk bransch, som har 83 medlemmar där.

– Ingen är varslad om uppsägning än, utan vi har inlett förhandlingar med arbetsgivaren om en neddragning. Hur många det blir i slutänden återstår att se, säger han.

– Vi försöker att hitta olika lösningar, och arbetsgivaren är välvillig till sådana lösningar. Men det handlar inte om några jättesummor.

Vitsen är att försöka slippa regelrätta uppsägningar, och lösa det med frivilliga avgångar. Exempelvis förtida pensioner eller avgångsvederlag.

– Det är inte så många som kan lösas med naturlig avgång. Men det kanske finns några som är villiga att sluta.

Totalt finns det nu 112 anställda kvar på Bong i Kristianstad. 83 av dessa tillhör GS-facket, resten är tjänstemän. Neddragningarna berör alla och rör sig enligt uppgift från vd:n om ett tiotal tjänster.

– Vi vet att marknaden har gått ner ganska mycket, så det här beskedet var inte helt oväntat. Men det är aldrig roligt när sådant kommer. Nu ska vi försöka lösa det här så snabbt som möjligt, säger Björn Andersson.

Mikael Hallqvist
Clifford Johansen, clifford.johansen@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.