Guldklassiker fyller 70 år

Eva Cronert Andersson var inställd på att bli barnmorska, men har i stället som guldsmed sålt doppresenter till många nyfödda. Dottern Jannica var för social för att fortsätta i mammas fotspår, ville möta kunderna i stället för ensamhet i smedjan.
Kristianstad • Publicerad 1 februari 2013
Senare i år när det är dags för nästa generationsskifte när Jannica Sjöström ska ta över efter mamma Eva Cronert Andersson.
Senare i år när det är dags för nästa generationsskifte när Jannica Sjöström ska ta över efter mamma Eva Cronert Andersson.Foto: Annica Jönsson
Det finns alltid efterfrågan på smycken.
Det finns alltid efterfrågan på smycken.Foto: 
Halssmycke i modern design.
Halssmycke i modern design.Foto: 
Firar 70 år. Jannica Sjöström skyltar om inför jubileet. I dag är det 70 år sedan hennes morfar etablerade familjeföretaget Cronerts Guld.
Firar 70 år. Jannica Sjöström skyltar om inför jubileet. I dag är det 70 år sedan hennes morfar etablerade familjeföretaget Cronerts Guld.Foto: Annica Jönsson

Guldsmeden Eva Cronert Andersson och butiksansvariga dottern Jannica Sjöström samkör Cronerts Guld som etablerades 1943 av deras pappa respektive morfar Arne. Det är en sann släkthistoriasom i dag firar 70 år.

– Varför det blev Kristianstad och inte Östersund där det också fanns en ledig guldsmedsbutik, vet jag inte. De kom från Katrineholm men butiken här föll pappa i smaken, säger Eva Cronert Andersson som nästan bokstavligen fötts och vuxit upp i den.

– Mamma var hemma med mig och min bror, men ibland jobbade hon i butiken som då även blev dagis. Efterhand började jag jobba här på loven men det var inte ristat i sten att jag skulle bli guldsmed. Det var bara folk som tog för givet, för själv vill jag bli barnmorska. Det föll dock på arbetstiderna. Jag ville inte jobb när kompisarna var fria utan vara med dem. Jag testade och blev lärling hos pappa, och efter fem år fick jag mitt gesällbrev 1972. Men det är inte lika mycket nytillverkning nu som förr, utan mest reparationer och gravyr som jag utför.

När Arne Cronert med hustru Birgit övertog butiken pågick ännu andra världskriget. Det fanns inget överflöd och det var väldigt svårt att få fram varor. De började med sportpriser och några smycken, men butiken växte och smyckena tog överhand.

Utbilda sig till guldsmed var inte Jannica Sjöströms grej. I stället gillar hon att möta folk, sköta försäljning och administration. Samtidigt påpekar hon att det alltid finns en efterfrågan på smycken, vid dop, konfirmation, examen och när folk gifter sig.

– Men idag handlar det också mycket om trender och man köper smycken även vid andra tillfällen än till högtidsdagar. Det finns likheter med klädhandeln, likaså styr priserna på metaller vad som är populärt. Idag när guld är dyrt och silver på väg upp har titan, stål och läder blivit inne. Därför är det viktigt att åka på mässor för att hänga med.

– Jag vill förnya, förändra och förhoppningsvis förbättra, men driva butiken vidare i samma anda; kunden i fokus. I dag vill kunderna mer titta själva och då måste man exponerar smycken och presenterna på ett annat sätt, dock utan att ge avkall på den personliga servicen som är en del av butikens koncept. Genom att inte tillhöra någon kedja är vi lite mer fria och kan styra själv.

När Eva Cronert Andersson tog över gulsmedsaffären efter sina föräldrar 1989, hade butiken flyttats till sin nuvarande plats på Östra Storgatan, efter att tidigare ha legat närmare Lilla Torg. Senare i år när det är dags för nästa generationsskifte och Jannica Sjöström ska ta över, har hon en 22 år lång inskolning bakom sig.

Framtiden och nästa generation?

– Det ser ljust ut och det är spännande förändringar på gång i stan med gallerian. Jag hoppas det blir ett lyft för stan och tror inte det påverkar oss andra negativt. Stan har en liten välstrukturerad kärna med tydliga gågator.

– Man måste ha en positiv inställning och framförallt ha koll på trenderna, och Alice som är 6 år säger redan att hon ska jobba i affären med mamma.

– En sak är jag dock tacksam för, avslutar Eva Cronert Andersson. Det är att Jannica håller koll på mediemodet.

– Därför har vi en fin hemsida och är med på Facebook.

Maria Sällberg
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.