Gymnasieskola moderniseras

Redan i år kan delar av Österänggymnasiet byggas om, för att ge plats åt komvuxelever.
Kristianstad • Publicerad 21 maj 2005

Egentligen skulle pengarna gått till att bygga om Centralskolans kök som sedan länge skrikit efter ombyggnad. Men planeringen har dragit ut på tiden och nu är skisserna för gamla. Därför flyttas renoveringen fram till nästa år och pengarna som blir över går till Österänggymnasiet i stället.

– Österäng är ett prioriterat projekt. Det vi planerar för nu är det första steget i att utveckla skolans lokaler till att bli en modern arbetsplats, säger Håkan Nilsson, planerare på barn- och utbildningsförvaltningen.

Det är i ett första skede fyra till sex klassrum som används av det naturvetenskapliga programmet som ska byggas om och få ny utrustning. Österänggymnasiet är precis som flera av kommunens högstadieskolor byggd för över 30 år sedan och mycket omodern i sin planering. Dessutom är lokalerna slitna. Första etappen, som beräknas bli klar redan i år har att göra med överflyttning av elever från vuxenskolan. Det är en följd av besparingskraven på vuxenutbildningen, men ledarna väljer att se det som något positivt, ett utökat antal möjligheter för studenterna.

– Jag tror att det blir ett annat tänk framöver, där samarbete och öppenhet är en naturlig del, säger Österängs administrative chef Ingvar Kroon.

Han medger att skolans lärare till en början var skeptiska över att behöva dela lokaler med vuxenutbildningen. De trodde att de själva inte skulle få del av den nya utrustningen. – Så är det inte. Men att renovera hela skolan kommer att kosta så mycket pengar att det måste läggas ut under flera års tid. Dessutom får det till stor del ske under somrarna eftersom undervisningen måste pågå som vanligt.

Därför är Kroon lite bekymrad över årets ombyggnadsplaner som lär börja först i höst, under pågående termin.

– Men vi är glada över att äntligen finnas med på listan.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.