Annons

"Ha en positiv syn på tillvaron"

Att leva i nuet och lägga energi på rätt saker är inte alltid så lätt. Ämnet på BPW:s kvinnofrukost i lördags kändes aktuellt och lockade fram igenkännande leenden hos besökarna.
Kristianstad • Publicerad 21 september 2003
Kvinnofrukost på restaurang Spisen lockade 60-talet personer. Ylva Efverman var lördagens föredragshållare. Bild: Willy Alm
Kvinnofrukost på restaurang Spisen lockade 60-talet personer. Ylva Efverman var lördagens föredragshållare. Bild: Willy AlmFoto: 

Kvinnofrukostarna hos BPW Sweden klubb Kristianstad brukar vara välbesökta. I lördags var det meningen att Gunnel Götesdotter, uppvuxen i Kristianstad, skulle stå som föredragshållare. Hon hade dock fått förhinder. I stället fanns Ylva Efverman på plats.

Hon driver eget företag inom konsult- och utbildningsbranschen. Hon anlitas av företag för att undersöka inställningar hos personal när det till exempel gäller förändringar. Under en timmes tid fick kvinnofrukostens besökare ta del av hennes erfarenheter kring ämnet förändringar och den svåra konsten att leva i nuet.

Annons

– Förändringar i livet sker konstant, sedan kan man välja hur man vill tackla dem, sade Ylva Efverman.

Hon påpekade att det handlar om att lägga sin energi på rätt saker.

– Ofta gnälls det över småsaker och man funderar över det som har varit.

– Bekymrar man sig över det som var, nuet och framtiden, då har man inte en glad stund, konstaterade hon.

Att kunna lämna det som har varit, ta lärdom och gå vidare utan att älta och bli bitter.

Hur människor reagerar på förändringar och hur attityden påverkar gav tankeställare. Kvinnofrukostens besökare fick också rådet att titta över sin bekanskapskrets och se till att lägga kraften på de verkliga vännerna.

Att lösa situationer på ett konstruktivt sätt genom att göra egna val, att acceptera verkligheten, eller jobba på en förändring eller till och med våga avgå är en del av de saker Ylva Efverman försöker att få folk att jobba med.

Inte bara i arbetslivet utan också i parrelationer.

– Att ha en positiv syn på tillvaron och öva den mentala styrkan betyder mycket.

Andra nycklar till att klara förändringar på ett bra sätt handlade om självtillit, koncentration och känslomässig stabilitet. Ylva Efvermans föredrag väckte tankar och igenkännande leende bland besökarna och det var många som gärna ville säga henne några ord efter att föredraget var avslutat.

Annons

Fotnot: BPW står för Buisiness Professional Women och är ett nätverk för alla yrkeskvinnor.

Det finns klubbar i hela världen, de första startades i början av 1900-talet. I Sverige startades den första 1931. Klubben i Kristianstad har funnits i 15 år och är nu den största i landet med 155 medlemmar.

Marie-Louise Lindell

044–47 000

marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons