Häktade för grova brott i Bandidos klubblokal

Tingsrätten häktade på fredagen tre misstänkta för grov misshandel och utpressningsförsök i den klubblokal i Norra Åsum som Bandidos MC hyr av kommunen.
Kristianstad • Publicerad 27 augusti 2010
Sedan 1 juni 2010 hyr Bandidos vad som tidigare var matvarubutiken i Norra Åsum för att använda som klubblokal. Nu har kommunen köpt upp fastigheten och sagt upp avtalet med Bandidos. Arkivbild: Bosse Nilsson
Sedan 1 juni 2010 hyr Bandidos vad som tidigare var matvarubutiken i Norra Åsum för att använda som klubblokal. Nu har kommunen köpt upp fastigheten och sagt upp avtalet med Bandidos. Arkivbild: Bosse NilssonFoto: 

Häktningsförhandlingarna hölls på polishuset i Kristianstad. Åhörarna fick genomgå en särskild säkerhetskontroll. Flera av åhörarna markerade genom klädsel sin tillhörighet till Bandidos.

Chefsåklagare Pär Andersson begärde, av hänsyn till utredningen och att det råder sekretess kring förundersökningen, stängda dörrar och allmänheten fick invänta tingsrättens beslut utanför.

Tingsrätten bedömde att bevisningen räckte för att häkta männen, som är 42, 33 och 23 år, som misstänkta för brotten.

Häktningsgrunderna var att det annars finns risk att de röjer bevis eller fortsätter begå brott. Männen ska sitta inlåsta med restriktioner.

I förra veckan

Den grova misshandeln och utpressningsförsöket skedde tisdagen den 17 augusti.

Varför offret, en 33-årig man, befann sig i Bandidos klubblokal i Norra Åsum är inte klarlagt. Mannen blev allvarligt skadad, förövarna använde tillhyggen.

Polisen vet med säkerhet att åtminstone en av de misstänkta är medlem i Bandidos prospect chapter i Kristianstad. Prospect chapter innebär att det är en blivande avdelning i Bandidos MC.

I vintras

Det var i vintras som det blev känt att Bandidos MC höll på att etablera sig i Kristianstad.

Då var redan flera gäng synliga i området: Top Dogz och Syndicate Legion. Polisen misstänkte då att ett av gängen gått över till Bandidos. I går bekräftade polisen att Top Dogz inte längre finns i området.

Hyrde in sig

I våras tecknade Bandidos MC ett tioårigt hyreskontrakt på en 230 kvadratmeter stor lokal i Norra Åsum.

En månad senare köpte Kristianstads kommun fastigheten för 1,2 miljoner kronor och sade upp Bandidos.

Syftet med köpet var att stoppa motorcykelklubbens etablering i kommunen, sa en högt uppsatt politiker då till Kristianstadsbladet.

Bestred uppsägningen

Grunden för uppsägningen är att den verksamhet som enligt hyresavtalet ska bedrivas i lokalerna – klubblokal och övernattningslokal – strider mot detaljplanen.

Men Bandidos MC har bestridit uppsägningen. I en skrivelse till kommunen kräver en representant för motorcykelklubben att kommunen "återkallar beslut om uppsägning/vräkning eller låter uppsägningen gälla och löpa enligt hyresavtalet dvs 9 månader".

Nytt gäng

I sommar har ytterligare ett gäng gjort sig synligt i Kristianstadstrakten.

Red & White Crew, som är en supportergrupp till Hells Angels MC, hade midsommarfest i ett hus i Oppmannatrakten och gänget markerar sin närvaro med en stor skylt

– Deras aktivitet är låg, kommenterade Jarl Holmström, polismästare och därmed högste polischef i nordöstra Skåne, utvecklingen apropå att tre personer häktats för grova brott i Bandidos klubblokal.

Vill försvåra

Polisen uppskattar att Bandidos i Kristianstad har 10–15 medlemmar. De tre häktade har bostadsadress i Kristianstadsområdet.

– Bandidos är en kriminell organisation och vi vill försvåra deras verksamhet, säger Jarl Holmström.

Bandidos och Hells Angels är rivaler. Finns det risk för konfrontation mellan dem här i området?

– Det finns inget sådant överhängande hot. Jag tycker vi har bra kontroll över situationen just nu. Allmänheten behöver inte vara orolig, säger Jarl Holmström.

Birgitta Mattisson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.