GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hälften av ledamöterna försvinner från partierna

Regionfullmäktige i Skåne kommer att banta antalet ledamöter till nästa möte i april. Från 149 till 83 folkvalda. Men de hade kunnat klara sig med 75 ledamöter på plats. Samtidigt kom nya regler om folksamlingar på max 50 personer.
Kristianstad • Publicerad 28 mars 2020
Annika Annerby Jansson (i mitten) tror att mötet kommer att kunna hållas, även om regeringen sagt nej till folksamlingar över 50 personer.
Annika Annerby Jansson (i mitten) tror att mötet kommer att kunna hållas, även om regeringen sagt nej till folksamlingar över 50 personer.Foto: Clifford Johansen

Regionfullmäktige är Region Skånes högsta beslutande församling. Men i coronatider vill även den gruppen anpassa antalet ledamöter.

– För att följa rekommendationerna om smittspridning vill vi dra ner så mycket som möjligt. Enligt kommunallagen måste vi vara minst hälften för att vara en beslutande församling, säger fullmäktiges ordförande Annika Annerby Jansson (M).

Under fredagen hade hon ett telefonmöte med gruppledare för de politiska partier som är invalda i Region Skåne. Då kom de fram till att 75 inte räckte.

– För att behålla balansen i mandatfördelning och liknande så blir det 83 ledamöter. Alla partier går ner till hälften plus en.

– Vi har också sagt att det blir sluttid klockan 15 för mötet den 16 april och att vi inte kommer att ha några interpellationer (skriftliga frågor) då.

Ändringen gäller bara inför nästa fullmäktigemöte. Men under det mötet tänker man också ta upp frågan om att fullmäktige i fortsättningen kan ta beslut på distans. Om det blir digitalt eller med andra hjälpmedel är oklart, men ambitionen är att fullmäktige inte ska behöva samlas för att fatta olika beslut. Då slipper ledamöterna åka över hela Skåne till Kristianstad.

Beslutet togs under fredagen vid lunchtid. Strax efteråt meddelade statsminister Stefan Löfven att man begränsar antalet för allmänna sammankomster till max 50 personer.

– Vi vet ännu inte hur det påverkar oss, för 50, då klarar vi inte att vara beslutsfattande. Vi ska gå igenom vad det här innebär för oss nu, säger Annika Annerby Jansson.

Det är i princip bara storstadsregionerna som har så stora fullmäktige i Sverige. Kommunerna ligger på max 65 ledamöter och är därmed beslutsmässiga med 33 ledamöter.

– Jag tror att det kommer en mer sofistikerad beskrivning på vad ”allmän sammankomst” innebär innan vi har vårt möte den 16 april. Jag har svårt att tro att vårt möte inte kommer att kunna genomföras, säger ordföranden.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.