Hallå där...

Kristianstad • Publicerad 24 januari 2003
Anders Tell
Anders TellFoto: 

kultur- och fritidsnämndens ordförande.

I söndags premiärvisades P-Å Holmquists film ”Min far – Inspektören” på filmmuseet i Kristianstad. Var det mycket folk?

– Ja, jättemånga! Filmen är bara en kvart lång och det var planerat att visa den fyra gånger, men det stora intresset gjorde att den fick visas elva gånger och det går in 32 personer i salongen.

Vad tyckte du om filmen?

– Oerhört spännande! Den innehåller många inslag av social misär, som var vanligare på 1950-talet än i dag, folk for illa, men Sjunne Holmquist var en eldsjäl och välfärdsbyggare som bidrog aktivt till att bostadssituationen förbättrades.

Kommunen har köpt en kopia av filmen för 20000, varför?

– Den är viktig som historiskt dokument och skildrar vanliga människors livsvillkor, vilket är lätt att glömma, så jag tycker det är väl investerade pengar. P-Å Holmquist är en stor och internationell dokumentärfilmare och det är roligt att han har tagit sig lite tid att skildra sin barndomsstad också.

Kommer filmen att visas igen?

– Ja, den finns hos filmmuseet, där det går att boka visningar, men den kommer också att visas aktivt flera gånger under våren, eftersom intresset för den är så stort.

Peter Maunula

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.