Annons

Hallå där. . .

Kristianstad • Publicerad 20 september 2001

i Kristianstad.

Är du glad nu när du sitter kvar som skolminister?

Annons

– Ja, det blev jag jätteglad för. Jag menar, det är ett mycket positivt år som väntar för förskolan och skolan.

– Jag antar att bakom detta ligger frågan om den ständiga debatten med borgarna, och det är ju så, att vi har aldrig haft så tydlig skillnad mellan den moderata skolpolitiken som den socialdemokratiska. Detta syns ju också i debatter och uttalanden som man gör. Anledningen är att det här året ska maxtaxan behandlas, och där säger moderaterna nej. Vi säger ja, det är stor skillnad.

Men det finns också många andra finansieringsfrågor inom skolpolitiken som skiljer partierna åt...

– De absolut största skillnaderna är mellan moderaterna och oss. Det är därför jag ser att Bo Lundgren vid alla tillfällen gärna vill skära halsen av mig. Men jag ser fram emot det här året. Jag är ovanligt glad att jag fått med mig andra partier i dessa satsningar.

När det blir debatt och Bo Lundgren vill skära halsen av dig som du säger, hur påverkas du då

– Att vi ska debattera sakfrågan är viktigt, det är politikens villkor. Vi kan i sig ha samma mål, men olika vägar dit. Men jag skulle aldrig vilja säga något kränkande, utan anser att vi ska skilja personfrågan från politiken.

Vad tycker du blir viktigast att kämpa för under året?

– Dels har jag haft många utredningar på gång. Vi kommer till våren att lägga en utvecklingsplan där vi beskriver vår skolpolitik. Bland annat gymnasieskolan. Hur ska den se ut, hur ska vi se till att alla ungdomar klarar sin gymnasieskola? Det ämnar jag presentera mina tankar runt till våren. Jag ser också att vi har viktiga propositioner, och det är om de fristående skolorna, som det säkert kommer vara mycket debatt runt när den kommer till riksdagen.

Hur var det nu inför regeringsbildandet. Blir man nervös som minister?

– De flesta politiska uppdrag väljs man för fyra år i taget. Men en statsminister har alltid möjlighet att kunna ombilda en regering. Det vet man när man går in i regeringen. Så det är klart, inför alla aktiviteter, i synnerhet när riksdagen ska öppna, så vet man att det är i det läget en statsminister brukar göra det. Men jag tror det är bra att man alltid har en liten oro inom sig, det gör att man anstränger sig mera.

Annons

När fick du veta att ni skulle sitta kvar?

– Om det skett någon förändring hade statsministern meddelat det innan. Men han har flera gånger uttalat att han har förtroende för den regering som sitter. Själv var jag nu på besök i Sundsvall efter den tragiska skolbussolyckan och tänkte inte så mycket på detta just då.

Clifford Johansen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons