Annons

Hallå där…

Kristianstad • Publicerad 11 september 2001

ideell tillsynsman i Kronoskogen, Åhus.

Vad gör en ideell tillsynsman?

Annons

– Jag tittar till skogen. Håller bland annat efter mopedpojkar och åkare på mountainbike som far fram i skogen. Dessutom ska jag se till att skyltar är i ordning och att inga obehöriga tar sig in i fågelskyddsområdet.

Vem har tillsatt dig ?

– Jag är Åhus första ideella tillsynsman och är tillsatt av länsstyrelsen på två år. Ett ID-kort utfärdat av länsstyrelsen i Skåne utgör bevis men några speciella befogenheter har jag inte. Jag säger till om någon uppträder så att naturen far illa. Hörsammas inte min uppmaning kan jag polisanmäla fridstörarna.

Dag Rosander är gammal jägare och går dagliga promenader med sin hund i Kronoskogen. Han känner igen ”sina ” rådjur och de är inte ett dugg rädda för hunden.

– De är ju vuxit upp tillsammans.

Tillsynsmannen vill inte se några kommunjägare i Kronoskogen. Han uppskattar antalet rådjur där till 14-15 djur och hävdar att djuren har så starka revir att de inte blir fler. De som inte ryms inom reviret blir utstötta och det är förmodligen de rådjuren som ”flyttat” till trädgårdarna i Äspet.

Vad gör du om länsstyrelsen säger ja till jakten i Kronoskogen ?

– Om de ger tillstånd anser jag att länsstyrelsen överträder sina befogenheter och jag kommer att avsäga mig min befattning som ideell tillsynsman.

Ann Charlott Molin

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons