Hallå där...

Kristianstad • Publicerad 13 juni 2001

Erland Stiber,

kontraktsprost från Åhus.

Svensk Handel och Ica-handlarna har efter hård kritik, från bland annat kyrkligt håll, beslutat att flytta sitt halloweenfirande för att skilja firandet från Allhelgonahelgen. I år firas halloween redan onsdagen den 31 oktober. Alla Helgons dag infaller lördagen den tredje november. Vad tycker du, som prost, om det?

– Det var klokt! Halloween är egentligen en ganska förskräcklig fest med dödskallar och döden. Det kan komma olyckligt mitt i en familjetragedi och väcka många känslor.

Stör halloween kyrkans firande?

– Ja, det är väldigt skönt att de nu delar högtiderna för vad vi tänker göra här i Åhus är att göra Allhelgona till en stillhetens och eftertänksamhetens helg, med musik och andra kulturevenemang.

Halloween är ett irländskt påfund som jag inte tycker att det är roligt att man plockat fram. Vissa seder är sådant man ger sig in i utan att tänka sig för. I min position känns alla dödskallar och annat så kallat pynt som ett asgarv i ansiktet. Jag arbetar med att försöka hjälpa dem som varit med om dödens trauma.

Eva Emmelin

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.