Annons

Hallå där..

Kristianstad • Publicerad 16 mars 2001

…Sibelle Gönc,

23 år, som i april ännu en gång åker till Rumänien för att hjälpa barnhemsbarnen på landsbygden.

Annons

Hur långt har arbetet kommit?

–Vi ska öppna ett eget barnhem. Vi har hittat ett hus och ett lärarpar som kan arbeta med barnen. Nu ska vi åka ned med en snickare, men vi saknar fortfarande en rörmokare och en elektriker.

Hur startade ditt engagemang i barnhemsbarnen i Rumänien?

–Det började med att jag tänkte läsa till läkare, men först gjorde jag en praktik i Rumänien för en brittisk hjälporganisation. Jag blev så tagen av den misär som barnen levde i att jag ville göra något för att hjälpa. Först åkte vi med hjälpsändningar, sen bestämde jag mig för att det enda som hjälper barnen på sikt är att få bort dem från hemmet.

Vad kostar det att driva ett barnhem i Rumänien?

–Det rör sig om 1000 kronor i månaden. För det kan vi betala lärarlönerna, mat åt alla barnen och driften av huset. Det är så lite pengar för oss. Jag tror inte att det blir svårt att få ihop pengarna. Jag har redan blivit sponsrad av en brittisk advokatbyrå som skänker 500 kronor i månaden i fem år.

Vad har du för visioner för ditt hjälparbete?

–Jag hoppas kunna få in tillräckligt med pengar för att köpa fler hus och hjälpa några fler än de tio som vi lyckas med i första omgången. På hela barnhemmet där jag praktiserade finns 750 barn, som hålls fastbundna i sina stolar hela dagarna. Ju längre de är kvar desto större är risken att också de får allvarliga skador.

Hur blir det med dina läkarplaner?

–Jag får ta ett steg nedåt. Barnhemmet tar för mycket av min tid just nu. Jag arbetar som vårdbiträde på Tränehemmet. Till hösten har jag tänkt börja läsa till sjuksköterska.

Annons

Fotnot: Sibelle Gönc berättar om sitt hjälparbete för barnen i Rumänien på Barbacka på lördag klockan 13.00. Då visas också en film som hon gjort om sina resor.

Åsa Pearce

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons