Annons

Hallå där...

Kristianstad • Publicerad 12 mars 2001
Lisbeth Göranson.
Lisbeth Göranson.Foto: 

...Lisbeth Göranson,

Centerpartiet.

Annons

Grattis Lisbeth Göranson från Degeberga, du hamnade på femte plats vid Centerpartiets nomineringsstämma till kyrkomötet i Lunds stift i lördags. I dag har centerpartiet sju mandat. Nummer fem borde ligga inom ramen för ett fast mandat. Hur känns det?

–Bra. Jag känner mycket för kyrkan och dess arbete.

Du avancerade från en åttondeplats till en femte under mötets gång. Varför?

–Jag tror att mitt lekmannaengagemang spelade in. Folk tror på det.

Vilka är dina hjärtefrågor i kyrkopolitiken?

–Lekmannens roll i kyrkan är viktig. Ger man möjlighet för lekmän att hålla gudstjänst kan det bli fler gudstjänster än prästerna hinner med i dag, speciellt på landsbygden. Lekmän behövs också inom andra områden i kyrkan till exempel i söndagsskolan och barnverksamheten.

Du är också kommunalpolitiskt engagerad och sitter i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och omsorgsnämnden. Hur påverkar det ditt kyrkopolitiska engagemang?

–Jag tror att man kan ha erfarenhet med sig från kommunpolitik till kyrkopolitik. Det har man nytta av.

Valet i september blir det första sedan kyrka och stat delades. Hur påverkar det valet?

–Tidigare har kyrkovalet kommit i kommunvalets släptåg. Det har varit det glömda valet. Nu måste de aktivas engagemang öka för att synliggöra kyrkovalet. Så tror jag det får mer fokus från media nu.Åsa Pearce

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons