Annons

Hallå där Nils Waldemarsson

Kristianstad • Publicerad 3 januari 2009
Nils Waldemarsson. Bild: Tommy Svensson
Nils Waldemarsson. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

Vad händer i helgen?- Vi kommer att räkna övervintrade örnar i Kristianstads och Bromölla kommuner. Vi är uppdelade på ett 25-tal platser och områden.

Hur länge har ni genomfört de här räkningarna?

Annons

- Sedan 1981 har vi räknat på det här viset med samma metoder och i samma områden. Så vi har gjort en längre serie undersökningar. När det gäller havsörn finns det tre gånger så många nu som när vi började med räkningarna. Det går bättre för havsörnen och arten lyckas med häckningen. Vi fick tillbaka havsörnen som skånsk häckfågel för tio år sedan. I dag har vi cirka tio par som häckar i Skåne. På 1960- och 70-talet var arten nära utrotningens brant på grund av miljögifter. Då startade projektet med att utfordra havsörnen för att den skulle få tillgång till giftfri föda för att få yngre fåglar att överleva.

Hur är situationen för kungsörnen?

- I våra räkningar är det mer nyckfullt. Det är några få som övervintrar inom vårt område och det var fler i början av 80-talet. Situationen för arten är stabil i södra och mellersta Sverige och antalet havsörnar ökar även om ökningstakten inte är lika hög som för havsörnar. I norra Sverige förekommer tjuvjakt.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons