Annons

Hälsoteamet redo att sprida hälsa

Efter en uppslitande tid, med vakanta tjänster och omstrukturering står nu Kristianstads arbetsmiljöenhet redo att möta en av kommunens svåraste frågor, de skenande ohälsotalen.
Kristianstad • Publicerad 19 september 2003
Arbetsmiljöenheten är ett peppat team som satsar mycket på att förebygga hälsa. Här visar ergonomen Ingrid Gertzell hur man tränar rätt.
Arbetsmiljöenheten är ett peppat team som satsar mycket på att förebygga hälsa. Här visar ergonomen Ingrid Gertzell hur man tränar rätt.Foto: 
Äntligen är arbetsmiljöenheten fulltalig. Stående från vänster företagssköterskorna Lena Henriks och Britt-Marie Jacobsson, läkaren Stefan Gram samt ergonomen Ingrid Gertzell. Sittande från vänster enhetschef Lena Sjöborg, lokalvårdare Ilona Jönsson, läkarsekreterare Eva Carlsson, personalkonsulent Birgitta Edfast samt folkhälsopedagog Rebecca Nordström. Bilder: TOMMY SVENSSON
Äntligen är arbetsmiljöenheten fulltalig. Stående från vänster företagssköterskorna Lena Henriks och Britt-Marie Jacobsson, läkaren Stefan Gram samt ergonomen Ingrid Gertzell. Sittande från vänster enhetschef Lena Sjöborg, lokalvårdare Ilona Jönsson, läkarsekreterare Eva Carlsson, personalkonsulent Birgitta Edfast samt folkhälsopedagog Rebecca Nordström. Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 

–Vi är redo, vi är peppade och har fått en nytändning som kommer att märkas, säger en glad enhetschef, Lena Sjöborg.

Det sitter nio personer runt fikabordet på kommunens företagshälsovård, åtta kvinnor och en man. Fem arbetskamrater är ute på uppdrag. Stämningen är mycket god. Trots att arbetsuppgifterna innebär möten med trasiga människor, både fysiskt och psykiskt drabbade.

Annons

–Fast det handlar om så mycket mer, säger Lena Sjöborg entusiastiskt.

– Vi jobbar främst förebyggande, med utbildningar, rådgivning och rehabilitering. Jag tycker mig märka ett allt större intresse för hälsofrämjande aktiviteter runt om i förvaltningarna. För kommunens anställda är det förstås viktigt med en fungerande företagshälsovård. Särskilt som politikernas mål är högt satta, i Kristianstad ska allt färre vara sjuka är det tänkt.

–Vi fungerar inte som en behandlande vårdcentral. Vi vägleder, slussar vidare och fungerar mer som bollplank, säger personalkonsulent Birgitta Edfast.

Man arbetar grupporienterat och en del i projektform. Just nu pågår till exempel ett projekt med att ta fram undervisningsmaterial om arbetsmiljö. Ett material som samtliga anställda inom kommunen ska få del av.

Bland arbetsskadorna är det belastningsskadorna som dominerar. Även datoranvändarna är överrepresenterade, 40 procent känner av besvär i axel eller arm.

–Sedan har vi de psykosomatiska besvären. De är svårare att mäta än de fysiska, förklarar ergonom Ingrid Gertzell. Enheten skräddarsyr utbildningar efter olika yrkesgrupper, men har också några fasta kurser. Som stresshantering, friskvårdsutbildning, sluta-röka kurser och hjärt- och lungräddning.

– I alla undersökningar vi tagit del är det en sak som väger tyngst. Det är att bli sedd på jobbet, berättar Ingrid Gertzell.

Syns man på jobbet, bejakas, så är mycket avhjälpt.

Av arbetsmiljöenhetens10 anställda är fem nyanställda. Dessutom finns tre projektanställda knutna till enheten.

Framöver finns möjligheten att satsa extra på de yrkesgrupper där sjukskrivningarna ökar. Vid halvårsskiftet hade bara fyra yrkesgrupper ökat sin sjukfrånvaro, däribland vårdbiträden vilket bekymrar. Glädjande då att åtta yrkesgrupper minskat sin sjukfrånvaro.

Annons

– Det känns fantastiskt roligt att jobba nu, säger Lena Sjöborg och blickar ut runt kaffebordet.

–Vi är ett bra team som har mycket att ge. Tillsammans med allt som sker ute i förvaltningarna ser vi bara möjligheter framför oss.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons