Annons

”Han kan inte blivit sjuk av sprutan”

– Han kan inte ha blivit sjuk av vaccinet. Smittan kan helt enkelt inte överföras på det sättet, säger Rolf Gustafson, infektionsläkare och medicinsk chef vid läkemedelsföretaget Baxter.
Kristianstad • Publicerad 28 juni 2002

TBE-vaccinet består av avdödat virus, som inte kan förflytta sig i kroppen. – Det kan därmed inte heller reta vårt immunförsvar och framkalla sjukdomsliknande symptom, som en del andra vaccin, där levande virus ingår. Eftersom hjärninflammation är en sådan allvarlig sjukdom, har läkemedelsföretaget Baxter inte vågat använda levande TBE-virus i vaccinet, förklarar han - trots att ett sådant skulle vara så effektivt, att det skulle räcka med bara en spruta för att ge ett fullgott skydd. Med avdödat virus krävs det tre vaccindoser med tidsintervall mellan, för att bygga upp en långtidsimmunitet mot TBE. – TBE-vaccinet ger bäst skydd av alla de mediciner vi har. Men visst finns det biverkningar. Den vanligaste, som drabbar cirka fem procent av alla som tar vaccinet, är feber. Men då talar vi om måttliga nivåer, runt 38 grader. Värk i kroppen kan också förekomma, berättar han. Symptomen beror på att immunförsvaret hos vissa personer varvar upp sig, som inför en riktig infektion, då de får vaccinet. – En person fick nyligen en nervinflammation i en skuldra, efter att han tagit TBE-vaccinet. Det är den enda allvarliga biverkningen vi har hört talas om hittills. Då ska man betänka att det varje år delas ut 200 000 doser i Sverige. Antalet fall av hjärninflammation som orsakats av TBE har blivit fler på senare år, berättar Rolf Gustafson. – Nya områden med TBE-smitta har upptäckts, och tyvärr ligger vissa av dem runt Kristianstad. Om man bor, eller vistas mycket, i skog och mark kan det alltså vara en god idé att vaccinera sig. Men det finns ingen anledning att ta en spruta inför en dagsutflykt i naturen, anser han. – Bara ett fästingbett av cirka 500 ger TBE-smitta, även i de värst drabbade områdena. Det skulle ju vara en enorm otur om man sprang på den 500:e fästingen. ann.beyer @kristianstadsbladet.se

Av Ann Beyer 044-185555
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons