Han slåss för hemtjänsten

Rapporten om att det är för mycket personal inom omsorgen har fått Bertil Englander, 81, att reagera. Även lite tillsyn kan göra underverk. "Flickorna", säger han, "har förlängt mitt liv".
Kristianstad • Publicerad 19 mars 2008
Trygghetslarmet sitter säkert.
Trygghetslarmet sitter säkert.Foto: 
Bertil Englanders yrsel och dåliga ben gör att han trillar ibland.
Bertil Englanders yrsel och dåliga ben gör att han trillar ibland.Foto: 
Bertil Englander. Bild: Peter Åklundh
Bertil Englander. Bild: Peter ÅklundhFoto: 
Hemtjänsten betyder mycket i Bertil Englanders liv.
Hemtjänsten betyder mycket i Bertil Englanders liv.Foto: 

Varje morgon tittar en av hemtjänstens tjejer, för det är med ett enda undantag tjejer som kommer, in till Bertil Englander. De ser att han mår bra, byter några ord och susar vidare till nästa person på listan.

- Jag är yr ser du, trillar ibland och behöver det där lilla besöket, säger Bertil.

På kvällen får han också ett kort besök och en gång varannan vecka får han hjälp med dammsugning och dusch. På handleden sitter trygghetslarmet säkert, Bertil har trillat flera gånger och behövt hjälp att komma upp igen.

- De gör underverk, de här flickorna. Att då som den där konsulten säga att det finns för mycket personal och att vi som inte är dödligt sjuka egentligen inte behöver nån hjälp, det är skamligt. För trots att Bertil tillhör de pensionärer som gott och väl klarar sig i hemmet, så är den lilla hjälp han får ovärderlig. Den lilla mänskliga kontakten, tryggheten i att veta att hjälpen kommer om han trillar och vetskapen att någon vill veta hur han mår är livsviktig för honom.

- Om inte hemtjänsten funnits vet jag inte vad jag hade gjort, säger han och berättar om hur han fallit i källarens tvättstuga, på hallgolvet eller intill sängen när han ska gå upp.

Jo, ner kommer han allt. Men upp, icke. Benen lyder inte och yrseln ställer till det. Att hemtjänst och äldreboenden skulle klara sig med färre personal tror han inte. Flickorna kommer ofta med andan i halsen, stressade av att ha ytterligare tio personer att hjälpa innan morgonrundan är klar. Än har han inget direkt behov av att flytta till särskilt boende, men nog hade han velat ha en lägenhet på ett senior- eller serviceboende där kontakten med andra hade varit större.

- När jag jobbade som telereparatör träffade jag ofta på äldre, förvirrade människor. Om dessa kan få hjälp genom ett rum i särskilt boende är det väl bara bra. Det är positivt att Kristianstad kan ta hand om sina äldre, säger han och vädjar till politikerna att inte lyssna till rapporten om för mycket personal inom omsorgen.

- De behövs alla. De har förlängt mitt levande, det är då ett som är säkert.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.