På gång

Handbollsyra i stan när VM åter igen arrangeras i Kristianstad

Publicerad 22 september 2022
Foto: Claes Sanden

Hej Anders!

I januari är det dag dags för Handbolls-VM i Kristianstad igen, hur överraskad blev du när Kristianstad blev vald att arrangera det igen:

– Med tanke på att det oftast är stora städer som figurerar i dessa sammanhang så blev jag överraskad när Stefan Löfgren ringde och ställde frågan. Men också extra roligt som ett gott betyg att vi gjorde det bra 2011 när vi arrangerade Handbolls VM här i Kristianstad.

Vad är de stora utmaningarna med att arrangera ett VM:

– Internationella handbollsförbundet ställer mycket höga krav på vår organisation på i stort sett allt. Pandemin har också gjort att hela mästerskapet är något sena i planeringen.

Fakta:

Namn: Anders Olsson

Yrke: Planeringsstrateg Evenemang

Matcher: Två matcher per dag den 12-14-16 januari 2023

Biljetter: Svenskhandboll.se eller Kristianstadarena.se

Hur länge arbetar man med förberedelserna inför ett VM:

– I varierande grad under två år och väldigt intensivt under det sista halvåret.

Vad tar du med dig från förra gången det arrangerades Handbolls VM i Kristianstad:

– VM 2011 blev en succé och vi strävar att göra VM 2023 minst lika bra. Den största utmaningen är att locka tillräckligt många företag att delta som sponsorer eller vara aktiva i arenans hospitalityprogram.

Hur många människor uppskattar du är involverade i Handbolls VM i Kristianstad 2023:

– Om jag räknar in aktiva från kommunen, Arenabolaget, volontärer, handbollsföreningar, våra hållbarhetsprojekt, internationella handbollsförbundet, tv, media och alla företag som levererar tjänster till VM, så rör det sig nog om cirka

1 000 personer.

Vad är din målbild dessa dagar i januari:

– Att folk passar på att se handboll och ett evenemang i världsklass, att det är fullt med folk på restaurangerna, caféer och boendeanläggningar. Att Kristianstad blir omnämnd som en väldigt bra arrangörsstad vilket kan ge framtida evenemang i vår kommun. Att gästerna till Kristianstad känner sig välkomnade.

Vad kommer att hända i Arenan innan, mellan och efter matcherna:

– Innan VM är det fem till sex inspektioner/besök för att planera hur arenan skall användas ur olika perspektiv. Under VM kommer arenan och hela gamla idrottshallen med alla våningar att vara bokad från den 8 januari till den19 januari. Inledningsvis för inredning, skyltning och teknisk inredning. I slutet tror jag att vi river VM på två dagar.

Vad kommer att hända på stan under handbolls VM:

– Planen är inte lagd ännu men vi samverkar med Kristianstad City om dessa aktiviteter. Men bokat är att söndagen den 15 januari kommer vi att bjuda in ungdomstränare i södra Sverige där de får möta ett urval av topptränare som håller korta utbildningspass och detta kombinerar vi med en spännande föreläsning av dubble OS-guldmedaljören Nils van der Poel.

Vad är du mest stolt över i evenemanget:

– Dels att många uttrycker en stolthet över att Kristianstad har ett VM dels att vi fått en mycket spännande grupp med Island, Ungern, Portugal och Sydkorea.

Hur kommer man som Kristianstadsbo att märka att det pågår ett VM i stan dessa dagar:

– Lagbussar, mycket publik i arenan och en hel del skyltar och marknadsföring runt om i stan och kommunen. Kristianstad kommer att fyllas av i första hand tusentals islänningar men vi hoppas också på många ungrare och en del från Portugal.

”Flera miljoner internationella tv-tittare och ännu fler som läser olika media, kommer att ha sitt intresse riktat mot Kristianstad.”

VM i Kristianstad är inte bara för handbollsintresserade. VM är ett internationellt evenemang som handlar om en mängd olika aspekter som är kul att följa på plats och tänka på att flera miljoner internationella tv-tittare och ännu fler som läser olika media, kommer att ha sitt intresse riktat mot Kristianstad.

Kommer du att gå runt och mysa under Handbolls VM eller vara sönderstressad:

– Jag blir inte särskilt stressad och med tanke på så många engagerade kolleger och volontärer kommer jag säkert att går runt och mysa.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.