Annons

Handel och produktion stannade

Hela södra Sverige slocknade vid halv ettiden på tisdagen. Det ledde till kommersen i bland annat centrala Kristianstad och produktionen vid de flesta företag stannade av.
Kristianstad • Publicerad 24 september 2003
Trafikljusen slocknade i Kristianstad under ström-avbrottet. Polisen fick dock ingen rapport om någon kollision på grund av de släckta trafikljusen. BILDER: LASSE OTTOSSON
Trafikljusen slocknade i Kristianstad under ström-avbrottet. Polisen fick dock ingen rapport om någon kollision på grund av de släckta trafikljusen. BILDER: LASSE OTTOSSONFoto: 
Larmoperatörerna Christer Nilsson, Bert Frostensson och Lotta Wilkins på larmcentralen på räddningstjänsten i Kristianstad fick ta emot flera automatiska larm och telefonsamtal.
Larmoperatörerna Christer Nilsson, Bert Frostensson och Lotta Wilkins på larmcentralen på räddningstjänsten i Kristianstad fick ta emot flera automatiska larm och telefonsamtal.Foto: 
En av de affärer som tvingades stänga i Kristianstad på grund av strömavbrottet var JC vid Lilla Torg. "Vi hade inget annat val när strömmen försvann", säger Thomas Ekberg på JC.
En av de affärer som tvingades stänga i Kristianstad på grund av strömavbrottet var JC vid Lilla Torg. "Vi hade inget annat val när strömmen försvann", säger Thomas Ekberg på JC.Foto: 
Chefen för Systembolaget på Domus. Jan Johnsson, stängde en kort stund under strömavbrottet för att städa undan flaskor och kartonger som stod för uppackning i gångarna. BILDER: LASSE OTTOSSON
Chefen för Systembolaget på Domus. Jan Johnsson, stängde en kort stund under strömavbrottet för att städa undan flaskor och kartonger som stod för uppackning i gångarna. BILDER: LASSE OTTOSSONFoto: 

Strömmen kom tillbaka efter cirka en timmes tid, men bara under tio minuter. Sedan var det släckt och tyst igen fram till halv fyratiden då strömen återvände som genom ett trollslag.

De flesta människor i Kristianstad verkade ta strömavbrottet med ro och en klackspark.

Annons

Den enda person som råkade illa ut var en äldre dam som fastnade i en hiss på Kanalgatan. Hon fick sitta instängd i mörker och ovisshet i en dryg timmes tid innan räddningstjänsten kom och befriade henne. Strömavbrottet ledde till en anstormning av olika automatiska larm och telefonsamtal till räddningstjänstens larmcentral i Kristianstad.

– Vi har fått mängder av inbrottslarm, som utlöses automatiskt när strömmen bryts, och människor har ringt ner oss med frågor om bland annat vad som hänt och när strömmen kan tänkas komma tillbaka igen, men vi vågade inte ge några säkra prognoser, berättar Bert Frostensson, en av de tre larmoperatörer som arbetade på larmcentralen i Kristianstad i går eftermiddag.

Samtliga kommunala fellarm i Kristianstad hamnar hos larmcentralen och många utlöstes av strömavbrottet. Larmnumret 112 går normalt till SOS Alarm i Malmö och samtal kopplas sedan vidare till larmcentralen i Kristianstad om det gäller räddningsinsatser i nordöstra Skåne.

Strömavbrottet ledde till problem med telefonkontakten med 112 i Malmö, varför samtal leddes via SOS Alarm i Örebro.

I polishuset i Kristianstad slogs datorerna ut och alla anmälningar och händelserapporter fick läggas på hög i koncept i väntan på att kunna skirvas in i polisens olika datasystem. Domus och Maxi i Kristianstad har egen, dieseldriven reservkraft. Det gjorde att båda varuhusen kunde hålla öppet med hjälp av nödbelysning och elström till kassorna.

Däremot tvingades exempelvis Willys och stormarknaderna på Härlövsområdet att stänga under strömavbrottet.

Chefen för Systembolaget i Domus, Jan Johnsson, stängde butiken tillfälligt på grund av strömavbrottet. Han öppnade dock igen för alla törstiga och andra kunder efter bara en kvart.

– Vi var tvungna att hålla stängt för att städa undan alla kartonger och flaskor som vi hade i gångarna för uppackning. Annars hade det funnits risk att kunderna snubblat på dem i dunklet, eftersom vi bara hade det dagsljus som kom in från de stora fönstren, berättar Jan Johnsson. Kassorna på Systembolaget var dock utslagna under ström-avbrottet.

– Det löste vi genom att plocka fram miniräknare och skriva upp inköpen för hands på lappar för att sedan i efterhand slå in dem i kassan, säger Jan Johnsson.

De flesta större affärer och samtliga banker i centrala Kristianstad stängde på grund av strömavbrottet, medan några mindre affärer försökte hålla öppet och sköta räkenskaperna på gammaldags sätt med hjälp av papper och penna. En av av de många butiker som slog igen under de strömlösa timmarna var JC vid Lilla Torg.

Annons

– Vi hade inget annat val. Allting i butiken slocknade när strömmen gick: belysning, kassor och kontokortsterminaler. Det enda som fortsatte fungera var vårt batteridrivna tjuvlarm, berättar Thomas Ekberg på JC. Ett av de företag i Kristianstad som drabbades av strömavbrottet var Kronfågel.

– När strömmen försvann andra gången bestämde vi oss för att avbryta produktionen och flytta de kycklingar som fanns i produktion till kylrummen igen. Detta för att inte riskera att behöva kassera dem. Vi lyckades dock få i väg en hel långtradare med kycklingar under strömavbrottet, berättar produktionschefen på Kronfågel, Jonas Håkansson.

Både den fasta och mobila telefonin fungerade någorlunda i Kristianstads kommun under strömavbrottet, medan det var stora problem på andra håll i nordöstra Skåne. Genom att belysningen i trapphus slocknade och hissarna slutade fungerade blev många främst äldre och rörelsehindrade, fångar i sina lägenheter under strömavbrottet.

En ovanlig syn var exempelvis människor som mitt på ljusa dagen var ute och rastade sina hundar med en ficklampa i handen för att kunna hitta hem igen genom bäckmörka trapphus.

Trafikljusen slocknade också. Polisen fick dock inte in en enda rapport om någon kollison, ett gott betyg till trafikanterna.

Lennart Svenezon

044-18 55 68

lennart.svenezon@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons