Handlare arga över ombygge vid jul

Handlarna längs Nya Boulevarden är upprörda. Kommunens planer på att riva upp och bygga om gatan nu hotar julhandeln, anser de. – Helt otroligt! Vi tycker alla att det är förskräckligt att man kan fatta sådana här beslut, säger guldsmed Rolf Nilsson. – Katastrof! säger Gun Lundin på Brud och Flärd.
Kristianstad • Publicerad 13 november 2001

Som vi berättade i lördagens tidning är den slutliga utformningen av Nya Boulevarden inte fastlagd ännu. Principen har dock beslutats av politikerna, vilket innebär att arbetet med att dra rör för vatten och avlopp kan inledas direkt.

Detaljerna ska diskuteras vid ett informationsmöte med handlare, fastighetsägare och boende på torsdag. Redan nu står det klart att kommunens representanter kommer att få det hett om öronen. Anledningen är att arbetet med att dra rören – enligt inbjudan – ska påbörjas vecka 48, det vill säga 26 november.

– Det innebär att en körbana på Nya Boulevarden kommer att stängas av under julmånaden, då vi har en fjärdedel av vår årsomsättning. Förskräckligt, säger guldsmed Rolf Nilsson med eftertryck. Framkomligheten blir minimal och folk blir rädda för att komma till den här delen av stan. Och så ska det invigas en konsthall i dyngan! Rolf Nilsson har frågat kommunen om ombygget av Nya Boulevarden inte kan vänta till efter helgerna, men då fått svaret att arbetet måste vara klart till Kristianstadsdagarna.

– Tydligen är det viktigare med Kristianstadsdagarna än med handlarna, säger han bittert.

I grannbutiken Brud och Flärd, som säljer och hyr ut brud- och festklänningar med tillbehör, är Gun Lundin i det närmaste förtvivlad. Det här hade hon och ägaren till fotoateljé Ingvar, som finns i källarplan, inte väntat sig när de flyttade hit för ett bättre affärsläge för ett år sedan.

– En katastrof, säger hon. Kommunen kunde inte ha valt ett sämre tillfälle. Samma uppfattning har Lotta Holst på Romeo & Julia, parfymeri och skönhetssalongen i samma hus.

– Det var som ridån gick ner. Det har varit en tuff höst, med terrorattacker och börsen. Då hoppas man på julen, och så kommer detta. Det första jag tänkte när jag fick inbjudan var ”Ah, nej! Inte det med”.

Lotta Holst är besviken över att kommunen inte ens talat med handlarna innan beslut fattades. Men gatu- och VA-chef Björn Carlqvist tycker inte att kommunen struntat i handlarna. Tvärtom är det just för att diskutera frågan som kommunen kallat till informationsmöte.

Men om det innebär att arbetet med Nya Boulevarden kan skjutas upp till efter jul vågar han inte säga.

– Det är en av de saker vi ska diskutera på torsdag. Att vi har startdatum en vecka före 1:a advent beror på att arbetet ska vara färdigt till turistsäsongen nästa år. Dessutom får kommunen statliga bidrag, som villkoras av att ombygget påbörjas i år.

Planerna på gångstråk utanför butikerna under ombygget är ännu ett bevis på att kommunen tar hänsyn till handlarna, anser Björn Carlqvist.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.