GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gästkrönikör

Här är mysigt att strosa runt, trevliga butiker och goda krogmiddagar.

Publicerad 22 april 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi trodde att de skulle säga Playa del Inglés, Juan Les Pins eller kanske Marbella. Barnen var små och vi pratade om roliga semesterminnen: ”Om ni fick välja, vart skulle ni vilja åka igen?” Jag och min man förväntade oss givetvis att de skulle svara ett av de långväga, varma och soliga resmålen.

Vi tänkte inte på att barnen vid den här tiden bedömde och graderade resorna och upplevelserna efter … simbassänger. Det vill säga hur stora och roliga poolerna var på ställena vi besökte. Absolut högst på topplistan hamnade därför en stad drygt tio mil hemifrån: Kristianstad.

Allt började med en annons i tidningen om ett paketerbjudande för barnfamiljer under sportlovet. Övernattning på First Hotel Christian IV med frukost och fritt inträde till Tivolibadet. Hotellet såg fint ut på bilderna, körsträckan från Helsingborg var inte så lång och det var dessutom en lagom ansträngande aktivitet för oss föräldrar. Aldrig hade vi kunnat föreställa oss att vi samtidigt skulle skapa en tradition som varade i flera år.

Det fanns nämligen flera skäl till att ständigt återvända, inte bara doppet i poolen. Ett av dem kom via restaurangguiden White Guide. Efter att ha läst lovorden, var det självklart att boka bord på Bar-B-Ko – och vilken succé! En meny som passade både stora och små, mysig stämning och proffsig personal. När min man sedan fick receptet på en av barbeque-såserna, blev familjens grillmästare också Kristianstad-frälst.

Att fika på klassiska Conditori Duvander, köpa blommor på torget och titta inom Cenino Donna blev snabbt en del av traditionen. Och när vi inte hann se modedesignern Lars Wallins vandringsutställning Fashion Stories på Waldemarsudde i Stockholm, var kunde vi besöka den då? Jo, på Regionmuseet så klart.

Kronan på verket var när jag upptäckte Blandannat Keramik. Ett av mina stora intressen är nämligen att samla föremål från Upsala-Ekeby (jo, det stavas med ett p), bruket som förr framgångsrikt designade och tillverkade hushålls- och konstkeramik. Det var mina föräldrar, bosatta i Sölvesborg, som först lärde känna Olle och besökte hans guldgruva. Vaser, skålar, fat … säg det som inte finns i hans butik och webbshop. Vitrinskåpet här hemma innehåller numera många vackra skatter hämtade från Kanalgatan i Kristianstad.

Ulrikas samling av Upsala-Ekeby keramik.
Ulrikas samling av Upsala-Ekeby keramik.
Foto: Ulrika Norberg
Ulrika Norberg
Ulrika Norberg
Foto: Helene Linsjö

Idag är barnen stora och badhuset toppar inte längre deras hitlista. Men precis som vi, tycker tjejerna om att strosa runt bland trevliga butiker, äta goda krogmiddagar och besöka utställningar och museum. Det gör att vi fortfarande kommer tillbaka till Kristianstad – både ofta och gärna.

Ulrika har varit chefredaktör för flera magasin, bland andra ELLE, Femina och Hus & Hem. Idag är hon generalsekreterare för den ideella organisationen Star for Life, som driver ett skolprogram för barn och ungdomar i södra Afrika. I Sverige går verksamheten under namnet Motivationslyftet.

Carina AdamsbergSkicka e-post