Här sitter nordöstra Skånes mördare – så har de tagit livet av sina offer

Nordostskåningarna har tagit livet av flickvänner, fruar, grannar och barndomsvänner.
Deras sängar finns i olika fängelseceller eller på rättspsyk.
Se Kb/NSk:s unika lista över morden i nordöstra Skåne:
✓ Var sitter ”Snälle-Bengt” eller Tollarp-Emilias mördare i dag?
✓ Så lever de i fängelset.
✓ Det blev straffet.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Nordöstra Skåne • Publicerad 1 augusti 2022 • Uppdaterad 11 februari 2023
Hela listan: Från ”Snälle-Bengt” till mordet i Hammar.
Hela listan: Från ”Snälle-Bengt” till mordet i Hammar.
Kumlaanstalten i Kumla. Ett av Sveriges hårdast bevakade fängelser och den anstalt där några av landets tyngsta kriminella avtjänar sina straff. Här sitter flera av mördarna från nordöstra Skåne.
Kumlaanstalten i Kumla. Ett av Sveriges hårdast bevakade fängelser och den anstalt där några av landets tyngsta kriminella avtjänar sina straff. Här sitter flera av mördarna från nordöstra Skåne.Foto: FREDRIK PERSSON

Kvinnomord i Träne

19 augusti 1993: En 91-årig kvinna dödas i sitt hem i Träne. Hon hittas av hemtjänsten och ligger då död på sovrumsgolvet med ansiktet insvept i ett sängöverkast. Rättsläkaren konstaterar flera skador efter slag.

Det finns spår efter mördaren. Däckspår efter en moped och blod på dörrhandtaget till huset. En 33-åring – som tidigare är dömd för våldtäktsförsök och för att som ung ha våldtagit en sjuåring – tas in till förhör. På högerhanden har han sår som fortfarande blöder. I förhör erkänner han.

Han döms till livstids fängelse för mord.

Skogomeanstalten är Sveriges största anstalt för sexualbrottslingar och ligger utanför Göteborg. Här sitter den livstidsdömde mannen som mördade en 91-åring i Träne år 1993.
Skogomeanstalten är Sveriges största anstalt för sexualbrottslingar och ligger utanför Göteborg. Här sitter den livstidsdömde mannen som mördade en 91-åring i Träne år 1993.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den dömde mördaren, i dag 62 år, har suttit på flera olika anstalter, till en början var han på Kirsebergs anstalt i Malmö, den psykiatriska avdelningen. Men han har också suttit på Hall och på anstalten i Kristianstad.

År 2020 satt han på Skogomeanstalten som i huvudsak tar emot sexualbrottslingar. Men han önskade då få komma tillbaka till Kristianstad, till anstalten i Vä. I sin överklagan av Kriminalvårdens placeringsbeslut uppgav han att han ville vara närmare sina släktingar – men svaret blev nej. Ingen flytt.

62-åringen har bytt namn flera gånger.

Den senaste ansökan han gjorde om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff avslogs. Ansökan gjordes år 2009. Mannen har skött sig bra inne på fängelset, utöver några förseelser.

I mitten av 90-talet rapporterades han för att ha haft en dunk med överjäst saft inne på anstalten.

Anstalten Saltvik i Härnösand.
Anstalten Saltvik i Härnösand.Foto: Leif R Jansson / TT

”Snälle-Bengt”/ ”Nattvandrar-Bengt”

1 oktober 1995: En 27-årig kvinna har varit på Harrys i centrala Kristianstad en lördagskväll och promenerar hem till Näsby. Tre dygn senare upptäcker en hundpatrull hennes kropp i en träddunge invid den så kallade Kostigen som leder till Näsby. Stigen går några hundra meter från polishuset.

I slutet av december 1996: En 35-årig kvinna har inte kommit till jobbet. Polisen åker ut till hennes hus. Teorin är att kvinnan är bortförd och polisen börjar kartlägga en av gårdens lantarbetare. På helgnätterna brukar mannen nattvandra och är en av de mest engagerade nattvandrarna efter mordet vid Kostigen några månader innan.

Hösten 1995. Här invid den så kallade Kostigen hittades den 27-åriga kvinnans kropp.
Hösten 1995. Här invid den så kallade Kostigen hittades den 27-åriga kvinnans kropp.Foto: KB/NSK

Efter fem veckor hittar polisen kroppen efter den 35-åriga kvinnan, som strypts till döds, i naturreservatet Lingenäset i norra Kristianstad. Nattvandrar-Bengt, som han kommer att kallas i media, erkänner mordet på den 27-åriga kvinnan och mordet på den 35-åriga kvinnan. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för morden och för två våldtäkter i Halmstad.

Rättspsyk i Växjö. Här sitter ”Nattvandrar-Bengt”
Rättspsyk i Växjö. Här sitter ”Nattvandrar-Bengt”Foto: Lars-Goran Rydqvist

Nattvandrar-Bengt, i dag 61 år, sitter fortfarande på rättspsyk i Växjö, men tillåts ha permissioner. Han får röra sig på egen hand inom sjukhusområdet under dagtid.

Han får även 20 timmar i veckan – åtta timmar i taget – befinna sig i utanför sjukhusområdet i Kronobergs län om personal följer med honom.

Infarten till SIS Ungdomshem Råby i Lund. Här placerades den 17-åring som dömdes för att ha mördat en hemlös man på stationen i Hässleholm.
Infarten till SIS Ungdomshem Råby i Lund. Här placerades den 17-åring som dömdes för att ha mördat en hemlös man på stationen i Hässleholm.Foto: Johan Nilsson/TT

Hemlös man knivhuggs till döds

9 augusti 2016. En tysk hemlös man huggs tre gånger på gångbron vid tågstationen i Hässleholm. Minuterna innan mordet hade en 17-åring skickat ett textmeddelande till sin tjej: ”Ska döda någon om det ska va så”.

Någon kniv hittades aldrig så det är oklart exakt vad för slags vapen den hemlöse mannen fick sina skador av – skador som ledde till att han dog. 17-åringen åtalades men friades för mord av tingsrätten, bland annat eftersom att inget mordvapen hittats.

Polisens tekniker på mordplatsen, det vill säga Hässleholms Resecentrum. 17-åringen i rättssalen.
Polisens tekniker på mordplatsen, det vill säga Hässleholms Resecentrum. 17-åringen i rättssalen.Foto: TT/Bosse Nilsson

I dag är ”17-åringen” 23 år gammal. Han placerades på Råby ungdomshem, som ligger i Lund, efter mordet på gångbron vid tågstationen.

När han varit cirka två månader på hemmet hotade han en av de manliga anställda genom att bland annat säga att han skulle ”klippa honom”. Tonåringen åtalades och dömdes för hot mot tjänsteman.

Straffet ”bakades in” i hans tidigare utdömda straff. I slutet av år 2021 dömdes mannen till dagsböter för olovlig körning. Han hade under våren, utan att ha rätt till det, kört motorcykel i centrala Hässleholm.

Mordet på Äspet. Sambon knivdödade sin tjej.
Mordet på Äspet. Sambon knivdödade sin tjej.Foto: Lasse Ottosson

Sambomordet i Åhus

10 april, 2018. En 32-årig kvinna hittas livlös i en bostad på Äspet i Åhus. Hennes 29-årige sambo, som finns på platsen, tas med av polisen. Han dömdes senare för att ha mördat sin flickvän genom att knivhugga henne.

Enligt rättsläkaren hade kvinnan skador från drygt 20 till knappt 40 angrepp. Hon blev huggen och skuren med kniv i ansiktet, halsen och överkroppen.

Straffet för sambon, som i dag är 33 år gammal, blev fängelse i 16 år. Han ansökte i april 2022 om att få flytta från säkerhetsfängelset Hall, där han inledningsvis placerats, till ett fängelse med lägre säkerhetsklass.

Ansökan beviljades. Han ska från och med den 28 maj sitta på anstalten i Skänninge som ligger norr om Mjölby. Han kan bli fri tidigast 6 december, 2028.

”Mordet på norr”. Två Kristianstadsbor tillika barndomsvänner tog livet av en 30-årig man inne i en bostad. Efter mordet gick mördarna ut på krogen.
”Mordet på norr”. Två Kristianstadsbor tillika barndomsvänner tog livet av en 30-årig man inne i en bostad. Efter mordet gick mördarna ut på krogen.Foto: Bosse Nilsson

Mördade – sedan gick de på krogen

15 april 2018. Vid lunchtid larmas polisen om att en man hittats livlös i en lägenhet i centrala Kristianstad. Det visade sig vara en 30-årig man som knivhuggits 19 gånger i överkroppen dygnet dessförinnan.

Mannen hade följt med två Kristianstadsbor till en lägenhet på norr där de båda vännerna misshandlade gästen för att sedan ta livet av honom. Händelseförloppet ska ha varit utdraget. Det fanns blod i alla lägenhetens rum och offret ska ha hunnit plåstra om sin knivskadade hand innan han blev mördad.

Efter mordet gick de två Kristianstadsborna och barndomsvännerna ut på krogen. Under rättegången skyllde de mordet på varandra, men dömdes båda till fängelse. Strafftiden stannade på 15 år och nio månader för den äldre av mördarna. Den yngre fick 16 års fängelse.

Barndomsvän nummer 1 är i dag 33 år gammal och sitter på Kumlaanstalten. Hit har han fått flytta från anstalten Hall efter att konflikter uppstått med andra fångar. Han kan tidigast bli fri 3 december, år 2028.

Barndomsvän nummer 2 är i dag 29 år. Kriminalvården beslutade i slutet av mars, 2022 att han – trots protester – måste flytta från anstalten i Tidaholm till Saltvik, som ligger utanför Härnösand, efter att ha betett sig olämpligt mot en annan fånge.

Barndomsvännen till Emilia dömdes till 14 års fängelse. Han sitter i dag inlåst på Kumla även känd som ”Kumlabunkern”. Kumla är Sveriges största fängelse.
Barndomsvännen till Emilia dömdes till 14 års fängelse. Han sitter i dag inlåst på Kumla även känd som ”Kumlabunkern”. Kumla är Sveriges största fängelse.Foto: Tommy Svensson

Mordet på Emilia i Tollarp

22 november 2019. 20-åriga Tollarpsbon Emilia försvinner spårlöst. Elva dagar senare hittas hon död i Vramsån efter att ha blivit huggen ett stort antal gånger med ett vasst föremål. Polisens dykare upptäckte kroppen efter att frivilliga sökt efter Emilia och hittat fynd invid ån.

En barndomsvän till Emilia blir misstänkt. Han döms så småningom till 14 års fängelse, skyldig till att ha mördat Emilia.

Barndomsvännen är i dag 23 år och sitter på Kumla. Han kan tidigast bli frigiven 31 mars, år 2029.

Fem syskon blev föräldralösa när deras mamma mördades av deras pappa – som fick livstids fängelse.
Fem syskon blev föräldralösa när deras mamma mördades av deras pappa – som fick livstids fängelse.Foto: Lasse Ottosson

Lägenhetsmord i Hässleholm

4 februari 2019. Polis larmas om ett bråk i en lägenhet i Hässleholm. När patrullen kom fram hittar de en skadad kvinna i lägenheten. Kvinnan har huggits med 108 knivhugg och förs till sjukhus, men avlider under dagen till följd av de skador hon fått. Kvinnans ex-man finns i lägenheten.

Han blir misstänkt för mord och döms så småningom till livstids fängelse. Tingsrätten dömde även mannen för att ha försökt mörda sin dotter, som försökte skydda sin mamma från våldet. Dottern tvingades se på när hennes mamma mördades.

Saltvik i Härnösand. Fängelset är ett av de tre säkraste i landet. Här sitter en av de Kristianstadsbor som dömdes för ”mordet på norr”.
Saltvik i Härnösand. Fängelset är ett av de tre säkraste i landet. Här sitter en av de Kristianstadsbor som dömdes för ”mordet på norr”.Foto: Leif R Jansson / TT

–Jag tänker varje dag på hur det kändes för mamma. Att bli huggen så, har hon sagt till Kb/NSk.

Den livstidsdömde mannen är i dag 47 år och sitter på Kumla. Han har beviljats åtminstone en så kallad ”lufthålspermisson” vilket betyder att man får komma utanför anstaltens murar för en stund.

En sådan permission är bevakad och i regel fyra timmar som max. Lufthålspermissioner kan ges till personer som dömts till långa fängelsestraff, men som regel först när en person avtjänat minst två år av strafftiden.

Den påtände 27-årige ex-sambon dödade sin före detta flickvän under en psykos. Hovrätten bestämde hans straff till 17 års fängelse.
Den påtände 27-årige ex-sambon dödade sin före detta flickvän under en psykos. Hovrätten bestämde hans straff till 17 års fängelse.

Sambomordet i Hammar

17 november 2021. Tidigt på morgonen hittas en 27-årig kvinna avliden i sitt hem i Hammar. En fastighetsskötare har larmats till flerfamiljshuset med anledning av en vattenläcka.

Han blir första vittnet på plats efter att ha gått in i kvinnans lägenhet dit läckan lokaliserats. En trasig ledning inne på toaletten verkar ha orsakat läckan. Ledningen tros i sin tur ha gått sönder i samband med det besinningslösa våld – delvis orsakat av en kniv – som kvinnan tvingats utstå inne i bostaden.

Kvinnans ex-sambo dömdes till livstids fängelse av tingsrätten. Han begick mordet under en psykos – men den var drogutlöst och ett tillstånd som mannen själv försatt sig i, menade rätten.

Han överklagade tingsrättens livstidsdom till hovrätten som sänkte straffet till 17 års fängelse. Domen överklagades sedan ännu en gång. Dels av Riksåklagare, som vill se livstid och dels av 27-åringen som genom sin advokat gör ett till försök att bli friad eller få straffat sänkt ytterligare. Högsta domstolen lämnade dock inget prövningstillstånd vilket alltså betyder att 17 års fängelse står fast.

I dag är ex-sambon fortfarande 27 år. I slutet av juni, efter att hovrättsdomen vunnit laga kraft, beslutades att han ska vara placerad på anstalten Kumla – åtminstone inledningsvis. Här ska han genomgå en så kallad fördjupad villkorsutredning. Sedan tas ett nytt beslut kring vilken sorts fängelse han bör sitta på och vilken säkerhetsklass den anstalten bör ha.

Ett gift par åtalades för att ha mördat sin granne i stugbyn i Degeberga.
Ett gift par åtalades för att ha mördat sin granne i stugbyn i Degeberga.Foto: Lasse Ottosson
Stor lista

Fler mord i nordöstra Skåne

12 april 1980: 15-åriga Sandra, som jobbar på Tradarn vid det som idag är E22 vid Fjälkinge mördas. En 39-årig man rånade henne på 600 kronor i kassan, slog henne medvetslös med en kofot, förgrep sig på henne och tog med sig henne därifrån. Hennes kropp hittades Rickarum. En 39-årig dansk medborgare utvisades och dömdes till livstids fängelse. Han avled år 1992.

3 januari 1981: 18-åriga Susanne knivhuggs till döds på Sommarlust i Kristianstad. Motivet ska ha varit svartsjuka.

Hennes 19-årige före detta pojkvän dömdes för mord till rättspsykiatrisk vård. Han skrevs ut efter något år.

21 maj 1985: En 39-årig man dödar sin 39-åriga hustru och två barn under tio år, med yxa och kniv medan de ligger och sover i villan i Sibbhult.

39-åringen dömdes till sluten psykiatrisk vård och vistades under många år på psykiatrisk klinik.

6 juni 1982: En 28-årig kvinna och hennes 31-årige manlige bekant slås mitt i natten ihjäl med en klyvyxa i Öllsjö.

Kvinnans 35-åringe före detta man dömdes för dubbelmord till rättspsykiatrisk vård. Han blev fri efter ett par år.

Påskdagen 1989: Tioåriga Helén Nilsson från Hörby hittas mördad. Hon återfinns i ett stenröse vid Bröd norr om Tollarp.

Ulf Olsson dömdes år 2005 till livstids fängelse – men domen ändrades sedan till rättspsykiatrisk vård. Olsson tog sitt liv år 2010.

18 december 1991: 17-åriga Pernilla knivhuggs till döds utanför bostaden i Bassköp, norr om Träne.

Hennes 23-årige sambo dömdes, mot sitt nekande, för mord till tio års fängelse. Mannen blev villkorligt frigiven i slutet av år 1998. Han har bytt namn.

17 januari 1993: En 43-årig man från Hässleholm skjuter ihjäl en 29-årig affärsbekant på A3:s övningsområde i Norra Åsum. Han avlossade två skott varav ett träffade i bröstet och ett i huvudet. Dagen efter dödsskjutningen ska skytten fått dåligt samvete, sökt upp en präst och bett honom att kontakta polisen.

Mannen dömdes av tingsrätten för mord till tio års fängelse.

6 februari 1993: 20-åriga Malin från Degeberga blir ihjälslagen under en födelsedagsfest i Huaröd.

En 18-årig man erkände under förhör att han berövat Malin livet – han slog bland annat ihjäl henne med en sten. Under förhöret erkände han ett till mord: Mordet på 16-åriga Ann-Sofie. Hon hittades död i kanalen inne i Kristianstad bakom det som idag är Galleria Boulevard, vid luciatid år 1992.

Mannen dömdes för dubbelmord till tio års fängelse. Mannen frigavs år 1999. Han har bytt namn.

Äldre man slogs ihjäl i stuga

27 januari 2016. Klockan 04.20 på morgonen larmades polisen till Degeberga stugby och en av stugorna där det varit fest under natten. En man i 40-årsåldern och hans fru, en kvinna i 35-årsåldern bodde i stugan och deras stuggranne – en man i 65-årsåldern hade anslutit till deras ”hemmafest”.

Festen slutade med att 65-åringen misshandlades så svårt att han dog. Enligt åtalet slog de äkta makarna sin stuggranne med bland annat en stol. Han fick även smält stearin hällt i ögonen.

Arkivbild från platsen där en antikhandlare slogs ihjäl i sitt hem.
Arkivbild från platsen där en antikhandlare slogs ihjäl i sitt hem.

Paret åtalades för att i samförstånd ha mördat mannen. De dömdes slutligen som skyldiga till grov misshandel och vållande till annans död. Mannen fick sju års fängelse. Kvinnan tre år.

I dag är paret skilda. Mannen är 49 år. Han har suttit på anstalten Norrtälje och blev villkorligt frigiven i januari 2020.

Kvinnan, som placerades på Hinseberg, är i dag 44 år och har bytt namn. Hon blev villkorligt frigiven i januari 2018.

Antikhandlaren dödades utanför Degeberga.
Antikhandlaren dödades utanför Degeberga.

Antikhandlare dödades utanför Degeberga

3 februari 2006. På kvällen hittas en 61-årig antikhandlare död i sin bostad vid ”Fåglahusen” i Österlia, strax utanför Degeberga. Han hade bland annat blivit slagen med en dieselpump.

Fallet utreddes som ett rånmord. Antikhandlaren hade lämnats blödande på golvet. Fyra unga män hade fått tips från en femte om att 61-åringen hade stora summor pengar.

Den då 22-årige man som pekades ut som huvudman för rånmordet erkände och dömdes av tingsrätten till livstids fängelse, men hovrätten sänkte hans straff och friade honom från mordanklagelserna. Han dömdes till sex års fängelse för grovt rån.

I dag är ”22-åringen” 38 år. Han hamnade efter rånet på antikhandlaren på anstalten i Västervik men fick flytta till Hall efter att har rapporterats för hot och våld mot en annan fånge. Han frigavs 2010, men har åkt in igen.

År 2020 dömdes han för att ha huggit av fingret på en annan man i samband med en knark- och skulduppgörelse. Han dömdes för synnerligen grov misshandel och låstes in på rättspsyk med särskild utskrivningsprövning.

Här sitter han fortfarande – på en avdelning i Helsingborg. Men han får permissioner, får lov att gå på gym och har gjort praktik i en livsmedelsbutik.

  • Fotnot: Uppgifterna om vilken anstalt som nordostskåningarna sitter på bygger på placeringsbeslut som Kb/NSK begärt ut från Kriminalvården. Samtliga beslut, förutom det gällande 27-åringen i Hammar, begärdes ut i maj månad.
1980 mördades en 15-åring som jobbade på långtradarfiket ”Tradarn” i Fjälkinge/Bäckaskog. Hennes kropp hittades dumpad i Rickarum.
1980 mördades en 15-åring som jobbade på långtradarfiket ”Tradarn” i Fjälkinge/Bäckaskog. Hennes kropp hittades dumpad i Rickarum.Foto: Per Rosenquist
Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.