Här utbildas bygdens lokalkorrespondenter

Kristianstad Artikeln publicerades
Ann-Sofie Adermark, Freke Räihä, Malin Skoglund och Sandra Eklund är några av Kb:s nya lokalkorrespondenter, som fick en snabbkurs i journalistik.
Foto:Tommy Svensson
Ann-Sofie Adermark, Freke Räihä, Malin Skoglund och Sandra Eklund är några av Kb:s nya lokalkorrespondenter, som fick en snabbkurs i journalistik.

Etik, källkritik, hur man får folk att prata och så mer om själva hantverket. De nya lokalkorrarna fick under lördagen en utbildningsdag på Kristianstadsbladet.

25 förväntansfulla personer är samlade i tidningshusets hörsal. Förutom lokalkorrespondenter även tipsare från bygden, föreningsmänniskor och några av från ESS Leader som har beviljat projektet pengar.

Ola Isaksson, som till vardags utbildar journaliststudenter vid Lunds universitet, har en omfattande duvning i allt från källkritik och etik till "vad är en nyhet".

  – Vi har pratat om vad vi har för målgrupp, vad som skiljer journalistik från annan information och hur vi kan jobba med den sortens material vi tar fram, berättar han.

  – Jag har lärt mig att göra använda aktiva verb i rubriksättning, säger Freke Räihä när ha får en fråga om vad dagen hittills har gett.

  Han är poet, författare och kritiker, som hoppade på projektet för att han tycker att bevakningen av landsbygden har utarmats generellt.

  Flera andra av lokalkorrarna är också med för att de vill skildra sin hembygd, vill att det skrivs mer om orterna de är verksamma i och människorna där.

  – Det finns mycket att berätta om Fjälkinge, säger Sandra Eklund, som levererat flera artiklar därifrån.

  – Exakt vad jag lärt mig idag tänker jag reflektera över mer i  kväll. Men vi har pratat mycket om källor, vikten av källkritik och en del allmänna diskussioner.