Härlövsföretag säljer dvd på nätet

Många har försökt, men få har lyckats. Vi pratar om att sälja varor på Internet. Nu ger sig Peter Persson i Härlöv in i matchen med sitt nystartade företag Dvd Lagret.com som säljer dvd-filmer över nätet.
Kristianstad • Publicerad 11 juli 2002
Dvd online. Peter Persson från Härlöv har nyligen startat ett företag som säljer dvd på nätet.Bild: WILLY ALM
Dvd online. Peter Persson från Härlöv har nyligen startat ett företag som säljer dvd på nätet.Bild: WILLY ALMFoto: 

Av Elin Dagerbo 044-185500 – Man måste ett stort intresse för det man gör och ge sig den på att det ska lyckas , säger han. Kontoret har Peter Persson hemma i villan. När leveransen med filmer kommer blir det lite trångt, men familjen håller på att renovera en del av garaget så att det kan användas till företaget. – Jag behöver inga tjusiga lokaler, framsidan på min butik finns på hemsidan. Han samarbetar med ett Internetföretag i Mörbylånga som har hjälpt honom att designa hemsidan och lägga ut butiken på nätet. Men innehållet bestämmer Peter själv över. För tillfället har butiken cirka 3000 olika titlar, och fler blir det. – Mitt mål är att ha en så komplett butik som möjligt, alla nya filmer ska gå att hitta. Dessutom kommer han inom kort även sälja musik-dvd, som man kan använda i sin dvd-spelare precis som en stereo. Tidigare var Peter arbetslös med undantag för diverse ströjobb och till slut tröttnade han på att hoppa runt. Idén att starta eget hade grott en längre tid, och för sju-åtta månader sedan bestämde Peter sig för att göra slag i saken. – Det är en dröm som har gått i uppfyllelse att få arbeta med mina största intressen – film och datorer. Finansieringen sker ur egen ficka och med hjälp av starta-eget-bidrag. – När man nystartar är det bäst att hålla kostnaderna nere så att man inte står med ett stort lån på nacken om företaget går omkull efter ett halvår. En nödvändig investering är dock marknadsföring, för utan kunder blir det ingen ruljans. Peter marknadsför företaget främst via annonser på Internet och genom att tipsa folk på informella forum för film och dvd som finns på nätet. Han har fått både ris och ros för hemsidan. – Det är alltid kul att få respons, både bra och dålig. Då får man redan på vad som behöver förbättras. Filmerna köper Peter direkt från de stora filmbolagen. För att hålla kostanderna nere lagerhåller han bara filmer som ligger på tio-i-topp-listan. Just nu är det ”Spy Game” som toppar listan, ett säkert kort med Robert Redford och Brad Pitt i huvudrollerna. Betalningsfrågan är alltid ett bekymmer när det gäller handel på Internet. Peter har löst den genom postförskott och möjlighet till förskottsbetalning för snabbare leverans. I framtiden kommer man också kunna betala med kreditkort, men det innebär ytterligare en kostnad för företaget och då måste han kanske höja på priset på filmerna. I en konkurrensutsatt bransch är det inte bra. Närmaste konkurrenten ligger i Åhus. – Man konkurrerar med priset. Jag är lika billig som andra Internetshoper och lite billigare än handeln. I dagsläget kostar filmerna allt från 89 kronor och uppåt på Dvd Lagret. En ny film kostar cirka 219 kronor. Med så mycket film omkring sig kan man tro att Peter sitter och tittar på film hela dagarna, men så är inte fallet, han jobbar för mycket. – Fast jag har fått upp ögonen för endel filmer som jag kanske inte skulle ha sett annars. elin.dagerbo@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.