Hästarna i centrum på Wendes militärutställning

Kristianstad • Publicerad 23 maj 2005
Agne Damgaard och Linda Jönsson i tidstypiska uniformer leder hästarna mot transportvagnarna efter att ha kört ännu en uppvisning.BILD: PETER ÅKLUNDH
Agne Damgaard och Linda Jönsson i tidstypiska uniformer leder hästarna mot transportvagnarna efter att ha kört ännu en uppvisning.BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Kanoner och kokkärl för makaroner. Lavetter och gamla bajonetter. Det finns mycket att se på hos Wendes militärhistoriska förening, som i lördags åter hade öppet hus.

Den stora museisamlingen med material från den tid då Kristianstad var militärernas stad förevisas då och då, och lockar sin trogna publik.

I år var utställningen dessutom utökad med en monter med ett collage över fästningens och garnisonens historia.

Men trots de många pinalerna med anknytning till militärhistoria, var det ändå moderna, levande varelser som tilldrog sig det största intresset. Nämligen sexspannet med i huvudsak nordsvenska hästar. Det är förevisningsbatteriet, som vid olika tillfällen passar på att visa upp sig och sina eminenta kunskaper i att färdas med (och styra) häst och vagn.

– Vi har varit i Tyskland och kört, i veckan var vi på Revinge och körde militärattacheerna. Vi brukar få köra vid lite olika tillfällen. I september kör vi alltid i Kristianstad, under långlördagen då, säger Agne Damgaard.

Linda Jönsson i förevisningsbatteriet kom med mest av en slump:

– Min häst, ett halvblod, var lovad hit. Då blev det till att jag följde med och upptäckte hur roligt det var. Att vara tjej bland gubbarna är inget bekymmer.

– Vi har ju ett gemensamt intresse, och mycket att prata om. Det känns mer som jag fått en massa extrapappor, som gärna kommer med tips och råd.

Och som Agne Damgaard inflikar:

– Hästarna är också av olika kön och i olika ålder. De går lika fint för det.

Clifford Johansen

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.