Annons

Hästgårdsdrömmar

Drömmar kan ta en långt. Drömmar i kombination med hårt jobb, envishet, samarbete och experthjälp kan ta en ännu längre. Det där vet familjen Videll allt om efter arton månaders slit med totalrenovering av en kringbyggd 1800-talsgård i Vä. Med Calle på Bosses färg som ständig rådgivare genom hela projektet.
Publicerad 23 september 2021

Det var drömmen om att kunna ha hästar nära, hemma, som lockade. En lockelse som i kombination med en lätt knuff i sidan av Jessicas pappa som tyckte att ”ni kan väl i alla fall svänga förbi och titta på gården”, blev startskottet till en renoveringsresa med stort R. Och som resulterat i en hästgård i toppskick.

Jessica och Christoffer Videll hade sett gården på Hemnet, men tyckte att den verkade vara i alltför dåligt skick. Men, någon månad efter att gården lagts ut till försäljning, hamnade de som sagt ändå på en visning. Där de, trots det enorma renoveringsbehovet, blev förtjusta i gården och platsen den låg på.

Annons

–Det var när vi klev över tröskeln till det gamla hönshuset, som Jessica kände att det här stället bara måste bli vårt, berättar Christoffer. Hon såg något som jag inte riktigt kunde se, men jag litade på hennes känsla och nu står vi här, konstaterar han med ett skratt och tar upp telefonen för att visa lite ”före”-bilder på instagramkontot @hallarodsgarden som de skapade för att dokumentera förvandlingen.

Trots bilderna är det inte helt lätt att föreställa sig hur det såg ut tidigare. Dock ger de en tydlig indikation på hur många timmars jobb som krävts enbart för att kunna inleda den renovering av Hallarödsgården som nu skett. Det berättas om vattenfyllda källare som torkats ut och fyllts igen, om omdränering av alla byggnader, fällning av mängder med träd, rivning av väggar, bortforsling av tonvis med gammalt hö, rivning av murkna tak- och golvbräder, sanering av ingrodd smuts i gamla ko- och grisstallar, stödmurning för att undvika ytterväggskollaps, etc. Ja, listan kan göras i det närmaste oändligt lång.

Var ni aldrig rädda att det skulle bli för mycket jobb?

–Nej, faktiskt inte, svarar de i kör. Vi hade tänkt att börja med boningshuset för att sedan ge oss på övriga byggnader när vi väl flyttat in. Men, långa handläggningstider av en avstyckning som behövde göras tvingade oss att tänka om. Boningshuset fick helt enkelt vänta och vi gav oss i kast med resten.

Barnen, som då var 9 och 11, såg också fram emot att flytta till gården i Vä och var införstådda med att föräldrarna skulle behöva spendera det mesta av sin lediga tid med renoveringen och tog ett stort ansvar i det dåvarande hemmet i Ovesholm.

–De var superduktiga, säger Jessica. De skötte städning, disk och emellanåt till och med matlagning. Dessutom var de såklart också med oss här då och då för att hjälpa till.

I början handlade det som sagt mycket om att riva och forsla bort, men även att planera för hur den kommande återuppbyggnaden skulle genomföras. Däribland målningen. Stora ytor av diverse olika material som skulle saneras och målas om. Plåt, kalkputs, tegel, trä av varierande slag och kvalitet. Jessica och Christoffer tvekade inte en sekund vart de skulle vända sig.

–Redan innan vi började riva, kontaktade vi Calle på Bosses färg, berättar Christoffer. Vi har anlitat honom och Bosses under alla år, och en mer engagerad färghandlare får man leta efter. Calle kom ut till gården och gav oss råd och tips redan från första stund. Det kändes tryggt.

Efter en arton månader lång renovering, där de gjort en hel del av jobbet själv, men också anlitat hantverkare, som enligt paret Videll varit oerhört proffsiga och duktiga, bor familjen nu i ett helrenoverat, modernt 1 ½ plans boningshus med en starkt närvarande 1800-talscharm. Gården har både butikslokal, häststall, stor loge för kommande fester – både egna och andras, uteplats, uterum, paddock och snart inhägnade hagar alldeles intill.

Så det har varit värt mödan?

Annons

–Absolut! Det blev faktiskt bättre än vi kunde föreställa oss, säger Christoffer och Jessica. Vi kan inte nog tacka alla entreprenörer, hantverkare och inte minst Calle och resten av gänget på Bosses färg för all den experthjälp och personliga service vi fått, oavsett vad eller var det skulle målas.

–Och, utbrister Christoffer, för färgsprutan vi kunde hyra av dem. Ett helt ovärderligt hjälpmedel jag verkligen lärt mig att älska.

Jo, det är väldigt kul att sprutmåla, konstateras det. Och, det är väldigt kul att ge sig i kast med ett till synes omöjligt renoveringsprojekt, för att nå ett gemensamt mål och förverkliga en gemensam dröm.

Kanske så pass roligt att ni skulle vilja göra det igen, någon annanstans?

–Hahaha. Nej, det är här vi ska bo nu. Det är något vi är väldigt överens om, hela familjen. Barnen har till och med börjat fightas om vem som ska ta över när den stunden kommer, avslutar de med ett skratt.

Vilka bor här?

Christoffer, 35. Jobbar med affärsutveckling inom finanssektorn.

Jessica, 36. Säljare för ett inredningsföretag.

Elliot, 13.

Ella, 11.

Hunden Babben, 4 månader.

Instagram: @hallarodsgarden

EXPERTEN TIPSAR

Hyr färgspruta och andra maskiner hos Bosses Färg

Hos Bosses Färg kan du hyra både färgspruta och andra maskiner som underlättar arbetet vid ommålning och renovering, exempelvis golvslip, polermaskin eller en så kallad ”giraff”, alltså en väggslip med tillhörande dammsugare till spacklade väggar.

Måla med färgspruta – så gör du

Om du ofta målar om hemma, eller om du har många rum som ska målas, till exempel inför en inflyttning, kan det vara läge att fundera på att hyra en färgspruta. Att måla med färgspruta går betydligt fortare än att använda pensel och roller, och resultatet blir ofta bra med en snygg finish. Att måla med färgspruta kräver dock en viss teknik.

Annons

I vissa system är färgdimman väldigt flyktig och far åt olika håll, men ger i gengäld en mycket fin finish. I andra är dimman lättare att kontrollera, men finishen blir inte riktigt lika fin.

Att tänka på vid sprutmålning

När man sprutmålar är det viktigt att jobba i långsamma, jämna drag. Munstycket ska vara riktat vinkelrätt mot ytan du målar. Du ska aldrig vicka sprutan upp och ner utan istället låta kroppen följa med. För att få en jämn yta sätter du på sprutan en bit utanför där du ska måla och för den sedan inåt mot ytan i ett lugnt tempo. Låt områden du målar lappa över varandra med ungefär 50% så får du en jämn och fin finish. En god idé är att först öva på några kartongbitar eller en tapet som sedan ska rivas ner. Det ger dig tid att finslipa tekniken innan du sätter igång på allvar.

När du ska måla genombrutna ytor som t.ex. staket, element och jalusier är sprutpistolen idealisk. Det är bara viktigt att skydda bakom och runtom föremålet, så att du inte får färg på oönskade ställen. Färgsprutan är inte bara ett målningsredskap, du kan med fördel också använda den för impregnering av friluftsutrustning, underredsbehandling av bilen m.m. Vid alla målningsarbeten är det dock viktigt att underlaget är väl rengjort och att utrymmet är så gott som dammfritt. Detta är om möjligt ännu viktigare vid sprutmålning. De mycket fina färgskikten avslöjar ojämnheter tydligt och dammkornen syns extra väl på den helt släta målningsytan.

Är du osäker på hur du ska gå tillväga kan du alltid kontakta oss på Bosses så hjälper vi dig till ett lyckat resultat.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons