Annons

Hektisk tid för kyrkans man

Under påsken är det extra mycket för en präst att stå i. Gudstjänsterna förbereds flera veckor i förväg. Bengt-Åke Månsson är präst i Vä kyrka. Han berättar att det under högtider måste till extra mycket lagarbete för att kyrkorummet skall kunna erbjuda den fridfulla stämning som förväntas av församlingsborna.
Kristianstad • Publicerad 9 april 2001
Palmsöndagen är alltid söndagen före påsk och inleder den stilla veckan. Prästen i Vä kyrka Bengt-Åke Månsson vill skapa sinnesro under sin predikan.
Palmsöndagen är alltid söndagen före påsk och inleder den stilla veckan. Prästen i Vä kyrka Bengt-Åke Månsson vill skapa sinnesro under sin predikan.Foto: 

–Allt finns med under påsken, säger Bengt-Åke Månsson.

Det finns svek och hat. Det finns maktsträvan och död. Bibeln berättar om det vi även kan se i vår nutid. Men det viktigaste av allt är att påsken också innehåller den ljusa sidan - uppståndelsen och ljuset.

Annons

Det är viktigt att kyrkobesökarna går från kyrkan med känsla av ljus i sig, berättar Bengt-Åke Månsson, men därmed är inte sagt att de bör blunda för det mörka runtomkring dem. Sorg och smärta tillhör också livet. Han tycker att påsken är den mest vardagsnära högtiden. Just därför att den innehåller alla de bitar som människor känner igen från sitt eget liv. Det försöker han använda sig av det i predikan genom att koppla bibeltexterna till dagsaktuella problem.

Under palmsöndagens gudstjänst togs exempelvis uteliggare i Kristianstad upp i predikan. De måste också få vara en del av vårt samhälle. Bengt-Åke Månsson berättar om hur viktigt det är att alla omsluts av den kristna gemenskapen. Just gemenskapen är en av huvudsakerna i kristendomen. Samvaro och samarbete är viktigt. Inte minst när det gäller att förbereda en gudstjänst likt den under palmsöndagen, berättar han och fortsätter:

–Det är ingen som kan göra en gudstjänst själv. Det måste vara ett lagarbete.

Musiken skall väljas. Körsången skall repeteras. Predikan måste förberedas. Ljudanläggning måste fungera. Psalmböcker skall delas ut. Det finns hur mycket som helst att göra. Alla delarna måste sedan sättas ihop till en helhet. På så vis blir vägen till att förbereda en gudstjänst också ett sätt att nå målet med den - nämligen att bidra till ökad gemenskap. Ur helheten av ord, musik och sång kommer också känslan av Guds närvaro, menar Bengt-Åke Månsson. För honom är den påtaglig när han leder gudstjänsten. Det är den gudsnärvaron han vill ge till andra. Han poängterar dock att det inte finns några enkla svar även om man är djupt troende:

–Det är ju verkligt stora frågor vi har att göra med.

Han tycker att påskdagens gudstjänst är den viktigaste under hela påsken. Framför allt på grund av det ljusa budskapet om uppståndelse. Just uppståndelsen är ju påskens och egentligen hela kristendomens kärna.

jimmy.vulovic

@kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons