Hela Degeberga bidrar till julstämningen – förberedelserna i full gång

Genom de ålderdomliga fönstren lyser det varma ljuset från Café Magnolia ut i den regniga decemberkvällen där representanter för hembygdsföreningen och byalaget träffats för att gå igenom de sista detaljerna innan nästa veckas julfirande i Degeberga.
Degeberga • Publicerad 3 december 2018
Jeanette Falkenholt, Anita Nilsson och Anette Rydhagen träffades för att planera byns julfirande den 9 december.
Jeanette Falkenholt, Anita Nilsson och Anette Rydhagen träffades för att planera byns julfirande den 9 december.Foto: Fredrik Rydhagen

Anita Nilsson, ordförande i byalaget, tycker det är en självklarhet att vi ska samarbeta och göra något bra tillsammans för hela byn.

Anette Rydhagen, som är med i hembygdsföreningens julstugekommitté, håller med.

– Byn mår bara bra av att vi kompletterar våra julaktiviteter istället för att konkurrera.

Jeanette Falkenholt, som driver Café Magnolia sedan i våras, anser att det är ett bra tillfälle att visa upp Degeberga och skapa liv och rörelse i byn.

Det är på söndag den 9 december som handlarna i centrum har öppet och i de gamla växthusen ordnar byalaget julmarknad medan hembygdsföreningen ordnar julstuga i hembygdsparken.

På julmarknaden kan besökarna botanisera bland mycket mat och delikatesser som ostkakor, bröd och kakor, men även en hel del hantverk av olika slag. För de yngre kommer Degebergas egen sjöjungfru att finnas på plats och ge barnen ansiktsmålningar. Byalaget bjuder också på glögg och JL café står för kaffeserveringen.

Samtidigt kommer Gärds härads hembygdsförening att ordna sin traditionella julstuga i hembygdsparken. Även här kommer det att finnas försäljare av julklappar och hantverk tillsammans med lokala delikatesser. Besökarna kommer också att frestas av dofterna av nygräddat bröd och färskbryggt kaffe från Café Magnolia som håller öppet och även erbjuder besökarna en jultallrik.

Hembygdsföreningen har också ordnat så att tomten kommer till den gamla handelsboden och tar emot barnens önskelistor. Både unga och gamla kan ta del av äldre tiders julförberedelser i ett av de kringliggande husen. Den som vill pyssla själv kan den julpysselgrotta som anordnas i hembygdsgårdens källare.

Det känns verkligen att det är hela byn som hjälps åt att skapa julstämning. Degeberga GoIF och Lions säljer korv och lotter på vars sitt ställe, och folkmusikerna från Österlens folkhögskola spelar.

Den 9 december är det dags för julmarknaden i Degeberga.
Den 9 december är det dags för julmarknaden i Degeberga.Foto: Fredrik Rydhagen

För att underlätta för besökarna att ta sig mellan de olika aktiviteterna kommer det att finnas en buss som går fram och tillbaka mellan växthusen och hembygdsparken och kostnadsfritt transporterar de julsugna besökarna så att man slipper krångla med bil och parkering på båda platserna.

Damerna som planerar julfirandet tror på en riktigt mysig folkfest med bra stämning och många besökare.

Fredrik Rydhagen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.