Heléne Fritzon försiktigt positiv

Kan Bengt Gustafson (m) byta sin aggressiva hållning till att bli kommunens främsta företrädare? Det undrar – och hoppas – oppositionsrådet Heléne Fritzon (s).
Kristianstad • Publicerad 21 maj 2007

I fredags fick Heléne Fritzon via Kristianstadsbladet reda på att Bengt Gustafson tar över efter Göran B:son Asklöf som avgår den 1 juni.

– Valet av person kan jag inte ha några synpunkter på, däremot är det glädjande att de valt en person med erfarenhet av kommunal förvaltning. Det är nödvändigt på ett sådant operativt uppdrag, säger hon.

Det hon funderar på är Gustafsons förändrade roll.

– Som kommunens revisor har han haft en aggressiv hållning, inte bara en granskande roll. Ska han nu klara att bli kommunens yttersta företrädare, undrar hon.

Att Bengt Gustafson klargjort att det inte kommer att bli en mans jobb utan att öppnar för en ny organisation kan hon inte uttala sig om.

– Vi har inte fått någon förfrågan ännu. Däremot kan vi se att totalt sett har den nya ledningen ungefär samma antal politiker anställda på hel- eller halvtid som vi hade. Det skiljer bara en halvtid.

I och med att Integrations- och arbetsmarknadsnämnden kom till har dess ordförande, Radovan Javurek, anställts på halvtid.

Skillnaden är att ordföranden för barn- och utbildningsnämnden och omsorgsnämnden, anställda på heltid, hette kommunalråd under förra mandatperioden.

De är fortfarande anställda på heltid, utan titel som slutar på råd.

Inga-Lill Bengtsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.