GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Reportage

Hem till byn

När den gamla skolan i Söndraby skulle säljas visste Alice Hervius Eidelöf att timmen var slagen. Det var dags för henne och familjen att lämna lägenhetslivet i storstan för att flytta hem. För att sluta en cirkel och börja rita en ny.
Publicerad 24 juni 2021

En halvmil öster om Arkelstorp, alldeles intill Oppmannasjön ligger byn Söndraby. En pittoresk samling gårdar och hus med stark Bullerbykänsla, åtminstone som jag minns den gamla Astrid Lindgren-sagan. Längs grusvägen som leder genom det lilla samhället står ett falurött trähus med vita knutar och en vitmålad veranda som vetter ut mot vägen, fälten och sjön. Huset har stått på samma plats i snart ett och ett halvt sekel och fungerade fram till mitten av nittonhundratalet som skola för socknens yngsta.

Alice Hervius Eidelöf är uppvuxen i byn och som barn spenderade hon mycket tid i huset som i folkmun kallas Lilla skolan och som då ägdes av en familj från Lund. För sex år sedan bestämde sig familjen för att sälja och kontaktade Alice som bodde i Stockholm tillsammans med sin man, Kristofer, och deras första barn, Sven.

–Även om vi trivdes fantastiskt bra i vår lilla lägenhet på Södermalm, krävdes det inte många sekunders betänketid, berättar Alice. Att få flytta in i Lilla skolan i Söndraby hade funnits i mina drömmar en längre tid.

Köpekontrakt skrevs och ett tag senare gick flyttlasset söderut. Alice, som jobbar som allmänläkare, hade redan innan de lämnade huvudstaden fått jobb, men för Kristofers del var det mer ovisst.

–Att säga upp sig från ett riktigt bra jobb man verkligen trivs med, utan att veta vad för jobb som finns att få, verkar kanske dumt. Men det säger ju en del om hur vi kände för det fina hus och den vackra plats som väntade på oss, konstaterar Kristofer när han och Alice välkomnar mig in i det snart 150 år gamla skolhuset.

Det första som möter mig när jag kliver in är den gamla skolsalen. Ett mäktigt rum som med sitt trägolv, sin imponerande rymd och magnifika bokhylla längs ena väggen vittnar om allt lärande som i generationer pågått just precis här. Bokhyllan är dock inte original utan en del av en omfattande, men ändå varsam renovering av huset förra ägaren lät göra i mitten av 2010-talet. En renovering som till stora delar också innefattade ommålning av många av husets trädetaljer och där linoljefärgen och allt annat målningsrelaterat inhandlats på Bosses färg.

–Huset var i bra skick när vi tog över, berättar Alice. Vilket var väldigt skönt då vi hade fullt upp med småbarn, jobb och annat när vi kom ner. Men i vissa av rummen ville vi tapetsera eller måla om och panelen i delar av fasaden behövde också bytas och målas. Och då var Bosses färg det självklara valet för inköpen. All historik av färgtyper och nyanser som använts i och på huset fanns ju där. Vi tog helt enkelt över kontot hos Bosses från de gamla ägarna, minns Alice med ett skratt.

Dessutom hade Kristofer och Alice en gemensam dröm om att i sitt nya hem skapa ett unikt, vackert och praktiskt kök med generösa arbetsytor. Ett modernt kök som elegant skulle smälta in med resten av det 150 år gamla huset. En inte helt lätt uppgift. Åtskilliga timmar spenderades med att skissa, fundera, leta inspiration, vrida, vända och bolla idéer.

–Det tog sin tid, men till slut hittade vi rätt, både vad gäller design, val av färg, material och inte minst leverantörer, berättar Kristofer. Mycket tack vare Calle på Bosses färg, hans långa erfarenhet, djupa kunskap och breda kontaktnät.

Mossbylund snickerier anlitades för att tillverka köket efter parets ritningar och Snickeri & Bygg i Kiaby fick i uppdrag att sätta det på plats. Arkelstorps måleri, som tapetserat och målat de andra rummen, målade köket i en nyans av färg från Farrow & Bolt som Calle hjälpt till att ta fram. En, enligt Alice och Kristofer, ovärderlig hjälp i processen.

–Folk har tyckt att vi varit modiga som vågat bygga det här moderna köket i vårt gamla hus. Men, att våga är enkelt med så fantastiska personer och företag vi lyckades knyta till oss i vårt köksprojekt, säger Alice. Utan Calles och övrigas hjälp hade vi aldrig rott det här i land.

När vi nu står och beundrar det färdiga köket känns det som en alldeles självklar del av det gamla huset. Vilket givetvis är ett resultat av en genomtänkt idé med mycket fingertoppskänsla, proffsighet genom alla led och en synnerligen vacker lyster i färgen som bekläder väggarna.

Plötsligt får Alice brått iväg. Det är mamma som ringer. Tydligen två hästar som inte riktigt vill som hon. Jag går ut på verandan och ser Alice försvinna i motljuset och i min fantasi passera både Sörgår’n, Mellangår’n och Norrgår’n på väg bort till mor. Scenen är vacker som en målning – kanske med kvalitetsfärg från Bosses.

Thomas Bengtsson

Vilka bor här?

Familjen Hervius Eidelöf

Alice, 40 – Allmänläkare

Kristofer, 39 – Jobbar med marknadsföring och kommunikation på IKEA

Sven, 6

Greta, 4

Huset ”Lilla skolan”

Byggdes 1872.

Fungerade som småskola fram till 1949. Därefter användes den ytterligare elva år som slöjdsal både till träslöjd och syslöjd.

Experten tipsar

Farrow & Ball är en färg- och tapettillverkare från Dorset i England som gjort succé världen över med sin unika kvalitet. Genom att använda mer pigment och mindre fyllnadsmedel än i vanlig målarfärg får färgen ett oslagbart djup.

Bosses färg är unika i nordöstra Skåne vad gäller färger från Farrow & Bolt. Med ett komplett sortiment och alla färger i lager kan vi erbjuda snabba leveranser, vilken kulör du än väljer. Alla kulörer finns dessutom både för väggar, tak, snickerier, möbler och metall. Välj glans från absolut kalkmatt till högblank beroende på vad du skall måla. Vi rekommenderar att du provmålar upp din kulör först innan du bestämmer dig. Provburkar finns för alla kulörer.

Den höga pigmenthalten och det faktum att färgen är baserad på torrpigment gör att kulörerna skiftar beroende på var ljuset kommer ifrån.

Vi erbjuder fri frakt på beställningar över 1000 kronor.

Linoljefärg från Ottosson

Hos Bosses färg hittar du ett komplett sortiment av linoljefärg från Ottosson. Det är vi ensamma om i Kristianstad.

OM LINOLJEFÄRG

Lineoljefärg består av två ingredienser – kallpressad kokt linolja och färgpigment. Det är linoljan som tränger in i träet och skyddar mot väder och vind medan färgpigmenten mest är ett estetiskt tillskott. Ibland tillsätts också förtunning.

Linoljefärg är avsedd för hyvlade ytor men fäster på de flesta ytor och material. Färgåtgång och torktid varierar beroende på underlag och lufttemperatur. Inomhus kan man måla året om förutsatt att huset är uppvärmt, medan utomhusmålning i vår del av landet bör ske under april till september. Naturligtvis är väderleken det mest avgörande vid utomhusmålning. Temperaturen bör ligga vid minst 10 grader och träet ska ha låg fukthalt.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.